Nieuws/Financieel
888877
Financieel

Vastgoedontwikkeling lichtpunt bij BAM

BAM heeft in de eerste 9 maanden van dit jaar goede zaken gedaan in de ontwikkeling van woningen in Nederland. 's Lands grootste bouwer maakte donderdag bekend dat de verkoop van zelf ontwikkelde huizen met ruim 56 procent steeg tot 1424 stuks.

Bestuursvoorzitter Rob van Wingerden zei in een toelichting dat meer dan 70 procent is gekocht door particulieren, waar het merendeel in de afgelopen jaren vaak door beleggers werd afgenomen. De gemiddelde verkoopprijs was 260.000 euro. Bij de projecten die nog in de pijplijn zitten, zal die prijs verder oplopen.

Buiten de vastgoedontwikkeling als lichtpunt zuchtte BAM echter nog altijd onder projecten die in het verleden tegen te lage vergoedingen werden aangenomen. Doordat de kosten van de uitvoer op die klussen hoger zijn dan de opbrengsten, moest BAM verliezen incasseren. Het bouwbedrijf maakte in juli bekend een verlies van 75 miljoen euro te verwachten op projecten in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Volgens Van Wingerden lopen die over 1 respectievelijk 2 jaar ,,uit de boeken''.

Hele klus

BAM had voor 4 miljard euro aan opdrachten in de boeken staan die werden aangenomen onder moeilijke marktomstandigheden. Dit jaar wordt daar 1 miljard euro van uitgevoerd en volgend jaar circa 1,3 miljard euro. Het is niet gezegd dat BAM per definitie verliezen op die klussen zal lijden, maar het wordt gezien onder meer de aanhoudende prijsdruk nog een hele klus om de schade te beperken. De totale orderportefeuille bedroeg aan het eind van het derde kwartaal 10,3 miljard euro.

Van Wingerden, die op 1 oktober de leiding over BAM overnam van Nico de Vries, kondigde bij zijn aantreden een herstructureringsprogramma aan. Hij wil in Nederland en België werkmaatschappijen samenvoegen. Daarbij gaan, met name in Nederland, 650 banen verloren. Het programma, waarmee ,,goede voortgang'' is geboekt, brengt 80 tot 100 miljoen euro aan kosten met zich mee.