Nieuws/Financieel
888998
Financieel

Nieuwe topman bij lampenbedrijf Osram

De Duitse lampenfabrikant Osram, een belangrijke concurrent van Philips op het gebied van verlichting, heeft een nieuwe bestuursvoorzitter benoemd. De 52-jarige Olaf Berlien zal vanaf januari volgend jaar aan het roer komen te staan bij de onderneming, zo maakte Osram woensdag bekend.

Berlien volgt dan topman Wolfgang Dehen op die heeft aangegeven weg te willen bij Osram. Zijn vertrek vindt op vriendelijke voorwaarden plaats, aldus het bedrijf. Osram werd afgesplitst van technologiebedrijf Siemens en kreeg vorig jaar een beursnotering. Het concern is bezig met een reorganisatie waarbij duizenden banen worden geschrapt vanwege de snelle overgang van gewone verlichting naar led-verlichting.

Berlien staat nu nog aan het hoofd van het Duitse technologiebedrijf M+W Group en was eerder bestuurslid van staal- en industrieconcern ThyssenKrupp.

Osram behaalde in het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een winst van 12 miljoen euro, tegen een verlies van 24 miljoen euro een jaar eerder. De omzet kwam, zo bleek donderdagochtend, nagenoeg onveranderd uit op 1,3 miljard euro. Het bedrijfsresultaat (ebita) ging van 24 miljoen euro negatief naar 36 miljoen euro positief.