Nieuws/Financieel
889474
Financieel

AEX eindigt met flink verlies

De Amsterdamse beurs moest dinsdag stevig terrein prijsgeven. De verzwakte groeiprognose voor de Europese economie en tegenvallend Amerikaans macronieuws speelden het sentiment parten.  Beleggers keken ook de kat uit de boom in afwachting van de uitslag van de tussentijdse Amerikaanse verkiezingen.  

De AEX-index sloot 1,3% in de min op 403,78 punten. De Midkap-index daalde 1% naar 592,11 punten.

Andere Europese beurzen lieten ook een somber beeld zien. Parijs en frankfurt vielen 1,5% en 1% terug.

Beleggers werden wat voorzichtiger na een neerwaartse bijstelling van de economische groei in de eurozone voor dit jaar. De Europese Commissie verwacht dat de economie in de eurolanden met 0,8% zal groeien. Eerder dit jaar waren ze uitgegaan van een groei 1,2%. Nederland doet het iets beter dan het gemiddelde met een voorspelde groei van 0,9%.  Volgens Maarten Geerdink, fondsmanager bij Petercam, zijn er aantal factoren om minder zorgelijk naar vooruitzichten van de Europese economie te kijken en een recessie waarschijnlijk niet aan de orde is. "De effecten van de zwakkere euro zullen in het vierde kwartaal zichtbaar worden. De significante daling van de olieprijs die naar laagste peil sinds 2011 is gedaald nadat Saudi-Arabië de prijzen voor de olie-export naar klanten in de Verenigde Staten verlaagde, geeft de economie ook een steuntje in de rug. De aanhoudende lage rente zal de economische activiteiten eveneens een stimulans geven."

Het macronieuws uit Amerika deed het sentiment ook geen goed. De fabriekorders namen in september verder af na een forse daling een maand eerder. Verder zorgde de onzekerheid over de uitkomsten van de tussentijdse verkiezingen in de VS voor terughoudendheid, waardoor beleggers gas terugnamen na de sterke koersstijgingen in de afgelopen weken.

Deze week zal de aandacht vooral gericht zijn op de rentevergadering van de Europese centrale bank (ECB). "De ECB zal naar verwachting komende donderdag het kruit nog droog houden, maar heeft zeker niet stilgezeten met onder meer het starten van het opkopen van obligaties. Om een deflatiescenario te voorkomen, zal de ECB echter nog meer de portemonnee moeten gaan trekken."  

Ook de cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt komende vrijdag zullen nauwlettend in de gaten worden, meent Geerdink. "Nu de Amerikaanse centrale bank recent de kwantitatieve verruiming heeft stopgezet vanwege de aantrekkende economie, willen beleggers een bevestiging hiervan terugzien in de banencijfers." 

In de AEX gingen de oliegerelateerde fondsen gebukt onder de verdere verzwakking van de olieprijs.  Zwaargewicht Shell dook 3% omlaag. SBM Offshore heeft een lening van $450 miljoen geplaatst bij institutionele beleggers. De platformbouwer zakte 3,9%. Gert-Jan Kramer, die vrijdag aftrad als commissaris bij Fugro, verkocht de afgelopen maanden flink wat aandelen Fugro omdat dat moest van zijn bank. De bodemonderzoeker duikelde 11,9%.

ArcelorMittal kreeg een downgrade naar 'underperform' van de Ierse vermogensbeheerder Davy. De staalproducent werd flink geraakt en leverde 5,6% in.

Gemalto verloor 1,4% na lange tijd op winst te hebben gestaan. De digitale beveiliger haalde een order in Indonesië binnen.

OCI raakte na een tussentijdse opleving 2,6% kwijt. De Egyptische bouwtak van het bedrijf heeft een belastingzaak tegen de Egyptische belastingdienst definitief gewonnen.  Met de claim waren honderden miljoenen euro's gemoeid. Randstad

ING dat later deze week de boeken open doet, zag 1,5% van de koers verdampen. TNT Express kachelde 3,7% achteruit.

DSM behoorde bij de schaarse winnaars met een vooruitgang van 1,6%. De resultaten die het speciaalchemiebedrijf  over het derde kwartaal naar buiten bracht, voldeden aan de verwachting van analisten. De omzet steeg in het derde kwartaal, maar de winst daalde met 10%. Supermarktconcern Ahold werd 0,1% meer waard.

Arcadis zakt na emissie

In de Midkap was het ook rood wat de klok sloeg.  Arcadis moest 3,4% afstaan. Het ingenieursbureau haalde €174 miljoen op met een emissie om een deel van de overname van Hyder te financieren.

Imtech kende weer een zeer volatiele dag. De installateur leverde 4,6% in en verkeerde daarmee in de onderste regionen bij de middelgrote fondsen. USG People sloot de rij en liet 4,8% liggen. Branchegenoot Brunel werd 4,6% goedkoper.

Arseus schoot 3,5% omhoog. Topman Ger van Jeveren heeft 50.000 aandelen gekocht, na de koersval van vorige week.  Wereldhave kon 0,8% bijschrijven. PostNL pluste fractioneel na de tik een dag eerder vanwege slecht ontvangen resultaten.

In de smallcap-index gleed Ordina 5,3% weg. De omzet van het softwarebedrijf daalde in het derde kwartaal. Een particuliere aandeelhouder claimt compensatie vanwege het aanbestedingsschandaal waar Ordina in verwikkeld is.

Neways kreeg een flinke tik met een koersval van 9,9%. De omzet van de producent van elektronische componenten steeg weliswaar, maar alleen dankzij een grote overname. Autonoom daalden de opbrengsten echter met 15%.

Goldman Sachs herhaalde dat Altice op de 'conviction buy list' van de Amerikaanse zakenbank staat. Het lokaal genoteerde kabelbedrijf kreeg er 3,1% bij.

Klik hier voor het seminar over gericht dividendbeleggen. Er blijken veel kansen te zijn. Maar welke aandelen zijn het meest profijtelijk?