Nieuws/Financieel
889538
Financieel

OCI wint Egyptische belastingzaak

Bouwbedrijf Orascom Construction Industries heeft een zaak tegen de Egyptische belastingdienst definitief gewonnen. Dat maakte het aan de beurs in Amsterdam genoteerde moederbedrijf OCI dinsdag bekend.

De zaak draaide om een claim van honderden miljoenen euro's die in 2012 aan de Egyptische tak van het bedrijf werd opgelegd. Orascom Construction Industries zou belastingen hebben ontweken bij de verkoop van een dochterbedrijf aan het Franse Lafarge in 2007.

OCI tekende bezwaar aan tegen de claim bij de onafhankelijke beroepscommissie van de belastingdienst. Die heeft het bedrijf in het gelijk gesteld. Tegen de uitspraak van de commissie is geen beroep meer mogelijk.

Grote investeringen

Topman Nassef Sawiris gaf in een reactie aan dat OCI plannen heeft voor ,,grote'' investeringen in Egypte. Het eerste plan wordt volgens hem deze week aan de Egyptische regering voorgelegd. Het betreft een miljardenproject in de elektriciteitssector, dat samen met een ,,prominente'' partner uit het Midden-Oosten zou worden uitgevoerd.

OCI moet nog besluiten of het achter het reeds betaalde deel van de eerder met de Egyptische fiscus bereikte schikking aangaat.