Nieuws/Financieel
889543
Financieel

Bonden: miljardenschade door pensioenplan

De nieuwe spelregels voor pensioenfondsen kunnen leiden tot tientallen miljarden schade. Dat zeggen de vakcentrales FNV, CNV en VCP. Ze roepen staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken op haar pensioenplannen aan te passen. De Eerste Kamer moet die nog behandelen. In de Tweede Kamer zijn ze met ruime steun aangenomen.

De nieuwe pensioenregels moeten ervoor zorgen dat pensioenfondsen niet opnieuw in financiële problemen komen. Maar de vakcentrales vrezen het tegendeel. Volgens hen zijn de nieuwe regels zo streng dat ze de fondsen dwingen om zich in te dekken tegen dalende rente met derivaten. Dat zijn riskante financiële producten, die grote verliesposten kunnen veroorzaken.

De vakcentrales hebben al langer stevige kritiek op de nieuwe pensioenregels. Ze zijn bang dat pensioenfondsen straks nauwelijks nog in staat zullen zijn hun pensioenen jaarlijks aan te passen aan het prijspeil (indexeren). Ook de pensioenfondsen (die bestuurd worden door vakbonden en werkgevers) voorspellen rampzalige gevolgen als de nieuwe regels doorgaan. Die moeten op 1 januari van kracht worden.