Nieuws/Financieel
889614
Financieel

Groei Europese luchtvaart remt flink af

De groei van de vraag naar vliegtickets in Europa is in september flink afgezwakt ten opzichte van de maand daarvoor. Dat blijkt uit de wereldwijde passagiersstatistieken die brancheorganisatie IATA dinsdag heeft gepubliceerd.

Europese luchtvaartmaatschappijen zagen de vraag naar vliegreizen in september met 3,9 procent toenemen vergeleken met een jaar eerder. In augustus was nog sprake van een groei met 7 procent. IATA wijt die afvlakking aan zwakkere economische vooruitzichten en de gevolgen van een langdurige staking bij Air France.

Rusland leed onder de crisis rond Oekraïne. De binnenlandse vraag steeg nog wel met 5,6 procent op jaarbasis, maar dat was een maand eerder nog meer dan 10 procent. Tot dusver wisten Russische luchtvaartmaatschappijen de gevolgen van de onrust beperkt te houden door fors met prijzen te stunten.

Passagiersactiviteit

Wereldwijd lag de passagiersactiviteit in de luchtvaartbranche 5,3 procent hoger dan in september 2013. Een maand eerder groeide de vraag nog met 6,3 procent op jaarbasis. Tegenover zwakkere economische omstandigheden in Europa en Latijns-Amerika, stonden verbeteringen in de Verenigde Staten en Azië.

Luchtvaartmaatschappijen breidden hun beschikbare capaciteit in september gemiddeld met 5,7 procent uit. Daardoor daalde de gemiddelde bezettingsgraad, een belangrijke indicator van efficiëntie in de branche, met 0,2 procentpunt naar 80,5 procent.

Overigens wisten Europese luchtvaartmaatschappijen dankzij een beperkte groei van het aanbod (2,6 procent) het percentage bezette stoelen wel op te vijzelen. De gemiddelde bezettingsgraad ging omhoog naar 84,7 procent. In geen enkele andere regio zitten de toestellen zo vol.