Nieuws/Financieel
889655
Financieel

Moederbedrijf Verkade in Turkse handen

Koekjesfabrikant United Biscuits, het Britse moederbedrijf van onder meer Verkade en Sultana, komt in handen van de Turkse branchegenoot Yildiz. Die heeft daarover een akkoord bereikt met de huidige eigenaren, de investeringsmaatschappijen Blackstone en PAI Partners, zo werd dinsdag bekendgemaakt.

Onduidelijk blijft hoeveel de Turken betalen voor United Biscuits. Ingewijden stelden eerder dat de waarde van het bedrijf geschat werd op zo'n 2 miljard pond (2,6 miljard euro). Behalve Yildiz zouden ook Kellogg, Burton's Biscuits en de Chinese investeringsmaatschappij Hony Capital belangstelling hebben gehad.

Dankzij de overname wordt Yildiz naar eigen zeggen de derde koekjesmaker ter wereld, achter Mondelez en Kellogg. United Biscuits behaalde vorig jaar een omzet van 1,15 miljard pond. Het bedrijf heeft in totaal meer dan 7000 werknemers, verspreid over zeven landen.

Bij de fabriek van Verkade in Zaandam werken circa 550 mensen. De Nederlandse koekfabrikant is sinds 1990 onderdeel van United Biscuits, dat op zijn beurt in 2000 van de beurs werd gehaald door een groep investeerders. In 2006 kwam de Britse onderneming in handen van Blackstone en PAI Partners.