Nieuws/Financieel
889676
Financieel

Economische groei Nederland minder sterk

De Nederlandse economie zal dit jaar iets minder sterk groeien dan eerder geraamd. Voor 2014 komt de economische groei naar verwachting uit op 0,9 procent. Eerder was een groeicijfer van 1,2 procent voorspeld.

,,Na enkele beloftevolle tekenen in de tweede helft van 2013, wankelt het economisch herstel in Nederland in 2014 en de vooruitzichten zijn fragiel'', staat dinsdag te lezen in de jongste ramingen van de Europese Commissie over de economische ontwikkelingen in de EU-landen, de zogeheten herfstprognose.

Volgend jaar trekt de economie wel meer aan. Brussel voorspelt een groei van 1,4 procent mede dankzij een stijging van de uitgaven van huishoudens.

Oekraïne

Wereldwijde ontwikkelingen zoals de crises in Irak en Oekraïne kunnen een gevaar vormen voor en overslaan op de zeer open economie van Nederland, waarschuwt Brussel.

 

Het begrotingstekort van Nederland komt naar verwachting dit jaar uit op 2,5 procent en zal in 2015 en 2016 verder zakken (naar 2,1 en 1,8 procent). Daarmee voldoet Nederland aan de Europese norm van 3 procent. Brussel is positiever over het begrotingstekort voor 2014 dan in mei. Toen raamde de rekenmeesters een tekort van 2,8 procent.

De Nederlandse staatsschuld zal dit en volgend jaar nog oplopen voordat het in 2016 gaat dalen, raamt Brussel.