Nieuws/Financieel
889745
Financieel

Starters zorgen minder vaak voor doorstroming

Starters zorgen de laatste tijd minder vaak voor doorstroming op de woningmarkt. Dat meldde het Kadaster dinsdag.

Uit onderzoek van de organisatie blijkt dat starters sinds het uitbreken van de crisis weliswaar verantwoordelijk zijn voor bijna de helft van de woningverkopen. Maar het eerste huis dat mensen kochten betrof vaker een nieuwbouwwoning of een woning van een uitstromer. Dat is een woningeigenaar die geen ander huis koopt, maar bijvoorbeeld gaat huren.

Het gevolg is dat starters minder vaak een verhuisketen op gang brengen. Dit jaar betrok slechts één op de drie starters een woning van een doorstromer.

Starter koopt groter

Aan het eerste koophuis wordt nog ongeveer evenveel besteed als voor de crisis: zo'n 185.000 euro. Maar door de prijsdalingen op de markt kunnen starters nu grotere of luxere huizen kopen, aldus het Kadaster. Een starter koopt tegenwoordig minder vaak een appartement en kiest vaker voor gezinswoningen, zoals een 2-onder-1-kapwoning, hoekwoning of vrijstaande woning.

Gemeenten hebben hun bouwprogramma's de laatste jaren ook meer gericht op starters, door goedkope starterswoningen te bouwen. Hiermee wordt nieuwbouw beter bereikbaar voor starters, blijkt uit de cijfers. „Echter, op korte termijn betekent kleiner en goedkoper bouwen dat de doorstroming hiermee niet gebaat is”, concludeert het Kadaster.