Nieuws/Financieel
889771
Financieel

Altijd 0 % rente!

Wat een geweld hebben we gezien in de maand oktober. De AEX ging van een stand boven de 400 punten naar 360 plus punten en weer terug naar het oude niveau. Deze beweging zagen weinig goeroes aankomen. Het belangrijkste zijn en blijven de bedrijvencijfers.

Extra stimulus uit Japan zetten eigenlijk alle beurzen hoger vorige week. De AEX sloot uiteindelijk net iets onder de 410 punten. De Japanse hoofdindex sloot vandaag bijna 3 procent hoger. Eerder op de dag noteerde de Nikkei voor het eerst sinds oktober 2007 boven de 17.000 punten. Een niveau waar de Dow Jones al weer ver boven staat. Spannend te zien of we deze rally door kunnen zetten deze week.

Belangrijke cijfers vandaag

  • 08:00 DSM, Ordina, Neways en Esperite komen in Nederland met cijfers.
  • 08:00 BMW, Banco Santander en Tesco zijn de belangrijke cijferkandidaten in het buitenland.
  • In Amerika zijn er onder andere cijfers van Burger King
  • Om 16:00 zijn het de fabrieksorders van september in de VS.

Ook Alibaba cijfert:

Gaat de Chinese internetgigant de belegger wegblazen met fantastische cijfers? De kans hierop lijkt groot als we kijken naar de prestatie van de onderneming op de beurs de afgelopen weken.  Het gemiddelde koersdoel ligt rond de 110 Dollar op het moment.

ING morgen:

De gemiddelde analist gaat uit van een stijging van de winst met 20% tot meer dan 1 miljard euro. Hiermee zou ook de resterende staatssteun van 1 miljard afbetaald kunnen worden. Dit zorgt ervoor dat de weg vrij is voor de introductie van het langverwachte dividend.

Wereldwijde stimulering draait edelmetalen de kop om

Sinds het einde van Quantative Easing in Amerika vorige week en de extra stimulatie van de Bank of Japan is de daling van de edelmetalen hevig. Wij denken dat een aanstaande renteverhoging in Amerika op korte termijn zilver en goud verder negatief zal beïnvloeden. Het is raadzaam om deze communicerende vaten goed in de gaten te houden. De beurzen omhoog, dan de edelmetalen omlaag.

Rente op nagenoeg 0%

Hieronder zien we een overzicht van het gouden ei dat de Fed in handen heeft. De werkloosheid blijft dalen en de inflatie stijgt nagenoeg niet. Ofwel zo lang de rest van de wereld de dollar als veilige haven ziet, gaat het prima.

Werkloosheid cijfers sinds 2008:

 

Inflatie sinds 2008:

 

Sybren van der Hijden is senior sales trader bij Saxo Bank.