Nieuws/Financieel
891612
Financieel

Brussel slikt Franse en Italiaanse begroting

De nieuwe Europese Commissie zal de Franse en Italiaanse begroting voor volgend jaar niet afwijzen, ook al brengen beide landen hun begrotingstekort niet genoeg terug.

Dat is in Brussel aan DFT bevestigd. De eind deze week afzwaaiende Europese Commissie onder leiding van de Portugees Barroso zou genoegen nemen met de extra aanpassingen die Rome en Parijs gisteren beloofden.

Conflict

De Europese commissie ziet er daarom vandaag vanaf de ontwerpbegrotingen van Frankrijk en Italië te verwerpen, zo liet eurocommissaris Katainen in een verklaring weten.

Hiermee vermijdt zij voorlopig een conflict met Parijs en Rome over de Europese begrotingsregels. De commissie laat de definitieve beslissing over aan de nieuwe commissie, die volgende week aantreedt. Verwacht wordt echter dat ook die niet voor de harde confrontatie met beide landen zal kiezen.

 

Kijk ook: Martin Visser: "Geef Frankrijk een vette boete"

 

Dit tot grote ergernis van onder meer Nederland, dat verbolgen is over het feit dat beide landen opnieuw een loopje nemen met de regels van het Stabiliteits- en Groeipact dat eist dat het strukturele tekort onder de 3% moet worden gebracht.

Voordeel van de twijfel

Frankrijk en Italië hadden eerder deze maand een ontwerpbegroting naar Brussel gestuurd die niet aan de begrotingsregels voldoet. Nadat zij deze week echter extra bezuinigingsmaatregelen bekend maakten, krijgen zij nu dus het voordeel van de twijfel.

Frankrijk verklaarde zich eerder deze week bereid 3,6 miljard extra te bezuinigen. Hierdoor brengt het in plaats van met 0,2 procent van het bruto binnenlands product (bbp) zijn structureel tekort terug met 0,5 procent. Volgens eerdere afspraken zou Parijs zijn structureel tekort met 0,8 procent moeten verlagen.

Fiat ministers

Italië bespaart 4,5 miljard euro extra waardoor Rome het structureel tekort reduceert met 0,3 procent. Eerder was dat nog 0,1 procent. Formeel moet Italie 0,5 tot 0,7 besparen.

Hoewel beide landen dus nog steeds minder doen dan eerder toegezegd, is hun verzaken niet meer zo ernstig dat hun begrotingen onmiddellijk worden teruggestuurd, stelt Brussel.

Behalve de nieuwe Europese Commissie moeten ook de ministers van de eurolanden de Franse en Italiaanse begrotingen goedkeuren. Daarbij is vooral ook van belang of Duitsland zich verzet.