Nieuws/Financieel
892833
Financieel

'ECB, Fed en Duitsland bepalen stemming'

Na een flinke correctie,  klommen de beurzen afgelopen week weer op. De ergste zorgen over de Duitse economie blijken vooralsnog niet terecht, vertelt Rabobank-econoom Emile Cardon. 'De inkoopmanagersindex verraste positief. Frankrijk blijft wel een punt van zorg, daar vielen de cijfers tegen.'

Of het bij één Duitse zwaluw blijft of er meer reden is voor vertrouwen, zal maandag blijken. Dan komt de Ifo-index naar buiten, die het Duitse ondernemersvertrouwen meet.

Verder staken de nodige geruchten de kop op over het aantal banken dat zakt voor de stresstest van de ECB. Vandaag maakt de centrale bank de uitslag bekend.

Optimisme

Het kwartaalcijferseizoen is in volle gang. Volgens Cardon zorgden de resultaten van de afgelopen week voor optimisme. 'In Europa waren zowel de omzet als winst hoger dan verwacht. De hogere winst was de grootste verrassing. Ook in de VS waren omzetten en winsten boven verwachting,' vertelt de macro-econoom, die ziet dat het bedrijfsleven in de VS beter draait dan het Europese.

Naast de bedrijfscijfers is ook de macro-economische agenda volgende week goed gevuld. De ogen zullen vooral gericht zijn op woensdag, wanneer de Federal Reserve met zijn maandelijkse rentebesluit komt.

Wanneer stijgt de rente?

Cardon: 'Het zal beleggers vooral gaan om de toelichting bij het besluit. Wanneer komt de eerste renteverhoging? Het lijkt wat later te gaan worden.' Zelf rekent de macro-econoom er op dat de verhoging pas in het vierde kwartaal van 2015 plaats zal vinden. 'Door de recente turbulentie op de markten lijkt het er op dat de Fed wat voorzichtiger is geworden.'

Verder kijkt Cardon uit naar de economische groei in de VS in het derde kwartaal, die naar schatting 3% bedraagt, en de inkoopmanagersindices van de industrie in het Verenigd Koninkrijk en de VS.

Cijferregen

Op kwartaalcijfergebied presenteert in eigen land maandag TNT Express zijn resultaten. Dinsdag volgt onder andere KPN, een dag later gevolgd door bedrijven als Air France KLM, Asmi, TomTom en retailer MacIntosh.

Olie- en gasreus Shell opent donderdag de boeken, net als uitzendconcern Randstad. Vrijdag, de laatste handelsdag van het overgenomen HES Beheer, volgen uitzendconcern USG People en afvalverwerker Inverko.