Nieuws/Financieel
892871
Financieel

Friese Anker Stuy werkt aan verf van toekomst

Is het mogelijk om een verf te ontwikkelen die zonnestralen opvangt en omzet in stroom, zodat er een wasmachine op kan gaan draaien? Bij verffabrikant Anker Stuy in het Friese Terwispel (nabij Heerenveen) wordt er al druk over nagedacht. „Over een jaar of tien moet dat mogelijk zijn”, zegt exportmanager Emile Stuy (30).

Hij is een kleinzoon van Adriaan Stuy, die de verfmaker vlak na de Tweede Wereldoorlog heeft opgericht. Het is uitgegroeid tot een echt familiebedrijf, want behalve Emile werken ook zijn vader John, oom Rob en broer Armand er.

Lichtgevende verf

Om als verfproducent met slechts 55 werknemers te kunnen opboksen tegen reuzen als AkzoNobel, wordt er in Terwispel fors geïnvesteerd in onderzoek naar nieuwe verfsoorten en het verbeteren van bestaande grondstoffen. Dat werpt z’n vruchten af, want na meerdere jaren experimenteren is uit het laboratorium van Anker Stuy een verf gekomen die zonlicht kan opslaan en het licht weer uitstraalt als het donker is.

Volgens Emile Stuy is deze lichtgevende verf ideaal om in het donker de weg te vinden op fietspaden, in parkeergarages en in natuurgebieden waar geen straatverlichting toegestaan is. „Maar de coating kan ook worden toegepast als noodsignalering. Zo hebben we met het bedrijf Gorter Dakluiken, noodluiken voorzien van deze lichtgevende verf.”

Concurrentie

De Friese ’wonderverf’ trekt vrijwel zeker de belangstelling van verfgiganten als AkzoNobel. „Er zal daar ongetwijfeld een pot van onze verf in het laboratorium staan, net zoals ook wij de concurrentie continu in de gaten houden”, benadrukt Stuy.

Maar hij voegt er aan toe de voorsprong op andere fabrikanten te willen behouden door de lichtgevende verf verder te ontwikkelen. „Wij werken bijvoorbeeld aan een temperatuurgevoelige verf voor op verkeersborden, waardoor die bij lage temperaturen automatisch oplichten en waarschuwen voor gladheid.”