Nieuws/Financieel
893417
Financieel

Obligaties met een hoog risico

Helaas zien we ze nog geregeld voorbij komen: obligaties waarmee je grote risico’s loopt je geld kwijt te raken. Obligaties worden nog vaak gezien als minder risicovol dan aandelen. Maar sommige beleggingen in obligaties kennen meer risico dan op het eerste gezicht het geval lijkt te zijn.

Tot overmaat van ramp zien we ook zo nu en dan gevallen waarbij je ook nog eens te weinig of zelfs misleidende informatie krijgt over die risico’s.

Je moet dan niet denken aan de traditionele obligaties die bijvoorbeeld beursgenoteerde bedrijven uitgeven. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om obligaties waarmee wordt belegd in zonnepanelen, landbouwgrond, vastgoed, wijn, aandelen of in MKB. Anders dan bij traditionele obligaties zijn de opbrengsten van deze risicovolle beleggingen essentieel om de obligaties af te lossen. Helaas zien we maar al te vaak dat deze beleggingen tegen blijken te vallen, waardoor de beleggers een (groot) deel van hun vermogen verliezen.

 

Niet getoetst

Aanbieders van deze obligaties vallen momenteel niet onder ons doorlopend toezicht en zijn niet getoetst op deskundigheid en betrouwbaarheid. Deze aanbieders moeten wel, net als de rest van de markt, alle essentiële informatie aan beleggers verstrekken, bijvoorbeeld over de risico’s of als de investeringen anders verlopen dan was gezegd.

Zo hebben we onlangs nog een partij met een last onder dwangsom moeten dwingen om essentiële informatie aan beleggers verstrekken. In dit specifieke geval hebben beleggers het noodzakelijk inzicht in het wel en wee van hun belegging gekregen, maar wel pas na ingrijpen van de AFM.

 

Altijd risico's

Wij voeren gesprekken met het ministerie van Financiën over eventuele aanpassingen van de wet om beheerders van beleggingsobligaties onder ons doorlopend toezicht te brengen. Wij zouden dan meer grip krijgen op de personen die deze risicovolle ‘beleggingsobligaties’ aanbieden.

Risico’s zullen er altijd blijven kleven aan dit type beleggingen. Daarom moet je zelf altijd op een aantal belangrijke zaken letten als je overweegt in te stappen. Is er sprake van een ingewikkelde juridische structuur, hoe lang bestaat de aanbieder al, welke zekerheden en rechten heb je, wat zijn de kosten, etc? Meer in deze checklist.

 

Wij blijven onderzoek doen naar (aanbieders en beheerders van) risicovolle obligaties. Daarbij is de hulp van beleggers meer dan welkom. Beleg je in dergelijke obligaties of ben je recent benaderd om hierin te investeren? Mail dat naar [email protected] .