Nieuws/Financieel
893487
Financieel

Gevecht over EU-begroting 2015 kan beginnen

De Europese instellingen staan aan de vooravond van stevige onderhandelingen over de Europese begroting van volgend jaar. De huidige voorzitter van de Europese landen, Italië, liet woensdag weten dat de lidstaten de aanpassingen op de begroting door het Europees Parlement (EP) niet kunnen accepteren. En dus begint een politiek gevecht tussen het EP, de EU-lidstaten en de Europese Commissie.

Het dagelijks bestuur van de EU becijferde 142,1 miljard euro volgend jaar nodig te hebben om de rekeningen te kunnen betalen. Dat is een verhoging van 1,4 procent van het budget ten opzichte van dit jaar. De EU-lidstaten denken dat 140 miljard euro voldoende is. Het EP denkt juist dat er meer geld nodig is en stelt een begroting van 146 miljard euro voor.

De EU-lidstaten, waaronder Nederland, stellen dat de EU net als de landen moet snijden in de eigen uitgaven. Brussel vroeg om extra geld voor 2015 omdat er nog openstaande rekeningen van door lidstaten goedgekeurde projecten op de plank liggen. Het EP vindt ook dat die eerst betaald moeten worden. Daarnaast wil het EP extra geld voor onder meer innovatie en onderzoek.

Vanaf 28 oktober gaat een maximaal drie weken durende periode in waarbinnen de drie kemphanen het eens moeten zien te geraken. De drie moeten het dan ook eens worden over een aanvulling op de begroting van dit jaar.