Nieuws/Financieel
893635
Financieel

Vooruitblik: 'Gemalto houdt wind in de zeilen'

Gemalto heeft de omzet in het derde kwartaal met ruim 10 procent zien groeien. Dat voorspellen analisten in een vooruitblik op de cijfers die de digitaal beveiliger donderdag voorbeurs publiceert.

De analisten voorzien gemiddeld een omzet van 659 miljoen euro. In het derde kwartaal van 2013 kwamen de opbrengsten uit op 596 miljoen euro.

Gemalto gaf bij de presentatie van de resultaten van het eerste halfjaar van 2014 aan dat de tweede helft van het jaar beter zou zijn dan de eerste. Het bedrijf zag de winst in de eerste 6 maanden van het jaar dalen, bij een stabiele omzet. De winstdaling werd onder meer toegeschreven aan de kleinere bijdrage die de divisie Mobile leverde. In het eerste kwartaal werden relatief dure projecten door klanten uitgesteld, waardoor de omzet hier stabiliseerde. In het tweede kwartaal was er wel sprake van groei. De winst werd verder gedrukt door de dure euro ten opzichte van de dollar en de Chinese yuan.

Internationale conflicten

Gemalto had in het eerste halfjaar ook last van de vele internationale conflicten, vooral die in het Midden-Oosten. Die drukte de inkomsten van de divisie die overheidsdiensten levert, zoals de beveiliging van documenten. De omzet uit de beveiliging van betaalkaarten groeide in alle regio's met dubbele cijfers.

Analist Marc Zwartsenburg van ING benadrukte in een vooruitblik het optimisme van Gemalto over de tweede helft van het jaar. In de VS profiteert het bedrijf van de invoering van nieuwe betaalpassen met chips, die de kaarten met magneetstrips vervangen. Daarnaast groeit de Chinese markt naar verwachting nog steeds sterk.

Plannen Apple

De afgelopen weken waren er zorgen dat Gemalto een forse tik zal krijgen door de plannen van Apple om met eigen SIM-kaarten te komen ter ondersteuning van de betaaldienst Apple Pay. ING noemde die zorgen, en het stevige koersverlies dat daarop volgde, overdreven. Volgens de bank kan Gemalto meeliften met het succes van contactloos betalen, nu dat onder meer door Apple wordt omarmt.

Gemalto kwam ruim een jaar geleden met een strategische visie op de jaren tot en met 2017, waarbij het bedrijf aangaf dat de operationele winst in die periode moet kunnen verdubbelen tot 600 miljoen euro.