Nieuws/Financieel
893702
Financieel

Schuiven met mijn geld voor de jaarwisseling?

Ik heb onlangs mijn huis verkocht, waardoor er een flink bedrag op mijn rekening staat. Ik wil dat geld er vlak voor de jaarwisseling afhalen om het er na 1 januari weer op te zetten zodat het saldo door de bank niet aan de fiscus wordt opgegeven. Is dat een goed idee?

Helaas, ook geld dat om een of andere reden op 1 januari niet op uw rekening staat maar wel degelijk uw eigendom is, moet u aangeven. Net als contant geld dat u op nieuwjaarsdag in huis hebt. Om te voorkomen dat u verplicht bent om op 1 januari uw portemonnee om te keren en precies te kijken hoeveel geld en VVV- en cadeaubonnen u nog heeft liggen (dat is ten slotte ook geld), is een bedrag van €512 per persoon aan cash en bonnen vrijgesteld.

 

Focus van de fiscus

De Belastingdienst let de laatste tijd overigens extra op mensen die rond de jaarwisseling grote geldbedragen opnemen. Honderden mensen hebben bijvoorbeeld de afgelopen weken een brief van de fiscus ontvangen waarin nog eens extra wordt gewezen op de verplichting contant geld aan te geven. Het was opgevallen dat zij eind vorig jaar grote bedragen van hun rekening hadden gehaald dat daar na een paar weken ineens weer op stond.

Dusdanig met uw geld schuiven is dus dé manier om ervoor te zorgen dat de belastinginspecteur met extra interesse naar uw aangifte zal kijken.