Nieuws/Financieel
893794
Financieel

Arcadis optimistisch over winst

Advies- en ingenieursbureau Arcadis verwacht dat de netto operationele winst dit jaar met circa 10 procent zal stijgen in vergelijking met een jaar eerder. Daarmee ligt de prognose voor de winstgroei aan de bovenkant van de eerder afgegeven bandbreedte van 5 tot 10 procent. Dat blijkt uit een tussentijds handelsbericht, dat Arcadis woensdag naar buiten bracht.

Volgens Arcadis zullen de bestaande activiteiten 6 procent bijdragen aan de winstgroei en zorgen de overnames van Callison, Hyder Consulting en Franz Environmental voor 4 procent. Die acquisities werden allemaal in oktober afgerond. Verder denkt het bedrijf dat de netto-omzet dit jaar met circa 5 procent zal toenemen ten opzichte van 2013. In het afgelopen kwartaal werd een netto-omzet behaald van 475 miljoen euro.

Het orderboek ging dankzij een aantal significante contracten in de afgelopen tijd naar een nieuw recordniveau. De orderportefeuille is sinds begin dit jaar met 6 procent in omvang toegenomen, aldus Arcadis.

Noord-Amerika

De onderneming zag de autonome omzet in het derde kwartaal met 1 procent dalen. Dat kwam door de moeizame marktomstandigheden in Noord-Amerika, waardoor de autonome omzet in die regio met 7 procent afnam. Exclusief Noord-Amerika was juist sprake van een stijging van de autonome omzet met 4 procent.

Het bedrijfsresultaat (ebita) bedroeg 40,5 miljoen euro, tegen 46,5 miljoen euro een jaar eerder. Dat had voor een groot deel te maken met overnamekosten van 7,3 miljoen euro in het afgelopen kwartaal. De herstructurerings- en integratiekosten kwamen uit op 1,6 miljoen euro. De operationele winstmarge was 10,4 procent.

Arcadis

Arcadis gaf aan dat de jaarlijkse omzet dankzij de overnames met ruim 500 miljoen euro zal toenemen. Het bedrijf liet weten geen ,,significante'' integratiekosten te hoeven maken voor het samenvoegen van de activiteiten in de onderneming. De acquisities zullen volgens het bedrijf een ,,significante'' bijdrage gaan leveren aan de winstgroei.

Het bedrijf denkt nog na over een emissie in verband met de financiering van de overnames. Een eventuele aandelenuitgifte is daarbij afhankelijk van de marktontwikkelingen. Er zijn geen zorgen over de schuldpositie, zo liet Arcadis weten.

Volgens Arcadis ligt de focus de komende tijd vooral op de integratie van de acquisities en de markten waarin die bedrijven opereren. Overnames blijven echter tot de mogelijkheden horen, aldus het bedrijf.