Nieuws/Financieel
893797
Financieel

Peugeot-Citroën positiever over Europa

De Franse autofabrikant PSA Peugeot-Citroën verwacht dit jaar meer auto's te verkopen in Europa dan eerder werd aangenomen. Dat maakte het bedrijf woensdag bekend bij de presentatie van omzetcijfers over het derde kwartaal.

De omzet steeg met 1,6 procent tot 12,3 miljard euro, aangejaagd door een stevige groei in Azië en een bescheiden opleving in Europa. Peugeot profiteerde van de samenwerking met het Chinese Dongfeng Motor. De alliantie met het Chinese bedrijf moest een impuls geven aan de verkopen buiten Europa, waar de automarkt in de 6 jaren tot en met 2013 sterk kromp.

Peugeot verkocht wereldwijd 643.600 auto's, 5,4 procent meer dan een jaar eerder. De groei is grotendeels te danken aan een stijging van 44 procent in China en Zuidoost-Azië. In Europa nam de verkoop met 7 procent toe. Peugeot rekent in Europa nu op een groei van 4 à 5 procent, waar eerder een stijging van 3 procent werd voorzien.

Dongfeng

In Latijns-Amerika en in Rusland daalden de verkopen van Peugeot opnieuw. De Russische economie is stilgevallen als gevolg van het conflict in Oekraïne en de sancties die het Westen daarop instelde. In Latijns-Amerika verkeert Brazilië, de grootste economie in de regio, in een recessie.

De samenwerking met Dongfeng, die begin dit jaar bij Peugeot instapte als geldschieter, bezorgde Peugeot in de eerste helft van dit jaar de eerste winst in 3 jaar. Bestuursvoorzitter Carlos Tavares zei ,,zeer teleurgesteld'' te zijn als het bedrijf er dit jaar niet in slaagt om een positieve kasstroom te realiseren. Daarmee zou het bedrijf een jaar voor op schema liggen met de doelstelling om de ontvangsten de uitgaven te laten overstijgen.