Nieuws/Financieel
896250
Financieel

Geen besluit over steun aan Griekenland

Het is nog onduidelijk of Griekenland er klaar voor is om het steunprogramma te verlaten. Een besluit hierover is dan ook niet genomen. Ook is nog niet duidelijk wat Athene graag wil als het miljardensteunprogramma uit Europa aan het einde van het jaar afloopt. Elke discussie nu is dan ook voorbarig. Dat zei eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem maandag in Luxemburg, na afloop van overleg tussen de ministers van Financiën van de eurolanden.

Wel is duidelijk dat bij een beëindiging van de steunmaatregelen de toekomst en schuldenlast van Griekenland ,,langdurig houdbaar en stabiel'' moeten zijn, aldus Dijsselbloem. Mocht Griekenland toch aanvullende steun nodig hebben, bijvoorbeeld in de vorm van extra leningen, dan zal dit gepaard gaan met voorwaarden, benadrukte de voorzitter.

Wanneer de eurolanden besluiten over de beëindiging van het programma, is nog niet bekend. Eerst moet nog het lopende programma worden geëvalueerd. Er ligt nog 1,8 miljard euro op de plank, maar Athene moet daarvoor eerst nog gemaakte afspraken en beloftes nakomen. Volgens Dijsselbloem heeft Griekenland veel werk verzet, maar moet meer worden gedaan om het programma weer op schema te brengen.