Nieuws/Financieel
898526934
Financieel

’Chipmarkt krimpt 6% door corona’

Amsterdam - Marktonderzoeker IDC verwacht dat de markt voor chips dit jaar met 6% in omvang zal afnemen, als gevolg van de uitbraak van het coronavirus. Dat schrijft het in zijn jaarlijkse semiconductor market forecast. Eerder had IDC nog gerekend op een groei van 2% voor 2020.

De virusuitbraak heeft volgens programma-vice president Mario Morales ‘reisverboden, quarantaines, enorme vertragingen in toeleveringsketens, onzekerheid op de aandelenmarkt, dalend producentenvertrouwen en groeiende paniek onder de bevolking met zich meegebracht’.

IDC heeft diverse scenario’s ontwikkeld, maar acht de kans 80% dat er een aanzienlijke krimp in wereldwijde chipopbrengsten zal plaatsvinden. De kans dat de markten weer snel opveren, achten de marktvorsers 20%. Een scenario met een daling van 6% geven ze een kans van 54%.

In dat geval zullen de reisbeperkingen rond de zomer weer versoepeld worden, en neemt de vraag naar chips weer toe. De wereldwijde schade in dit scenario zou $25,8 miljard bedragen voor de chipindustrie.