Nieuws/Financieel
899402
Financieel

Duitse broers miljardair na matige beursgang Rocket Internet

Internetwinkel Zalando haalde gisteren met een plaatsing van 11% van de aandelen €605 miljoen op bij de beurs in Frankfurt. Daarmee zorgde Zalando voor de grootste beursgang in Duitsland dit jaar. Maar niet voor lang. Want vandaag verwelkomde Frankfurt ook moederbedrijf Rocket Internet, dat €1,6 miljard ophaalde.

Daarmee zijn de drie broers die Rocket Internet hebben opgericht miljardair geworden.

Rocket Internet is in 2007 opgericht door de gebroeders Samwer: Marc (43 jaar), Oliver (41) en Alex Samwer (39). In 1999 werden ze in één klap beroemd dankzij hun bedrijf Alando, een Duitse kopie van veilingsite eBay. Na drie maanden verkochten ze Alando aan eBay voor een duizelingwekkende €38 miljoen. In 2007 begonnen ze Rocket Internet, dat investeert in start-ups. De Samwers hielpen Zalando aan groeikapitaal.

Ideeën jatten

 

Critici vinden dat de broers alleen maar andermans ideeën jatten. „Ideeën zijn niks bijzonders”, zei Oliver Samwer in 2012 tegen Der Spiegel, „er zijn duizenden ideeën. Maar van duizenden ideeën, is er maar één dat succesvol is. En daar gaat het om.” Het belangrijkste is volgens hem het idee „naar de straat te brengen”.

Miljardair

Hoewel Zalando – begonnen als kopie van de Amerikaanse onlineschoenenwinkel Zappos – nog geen winst maakt, is het nu bijna €5,5 miljard waard. De Samwers hebben een belang van 17% in Zalando. Daarnaast hadden ze een belang van 54% in Rocket Internet, dat vandaag 24% van de aandelen plaatste voor €42,50 per aandeel. Zo wordt het bedrijf gewaardeerd op €6,6 miljard. Vanaf vandaag zijn de broers ieder goed voor ruim een miljard.

Beursgang Rocket Internet teleurstelling

De beursgang van Rocket Internet stelde vandaag teleur. 'Vanwege de grote belangstelling' was de beursgang vervroegd en waren de aandelen geprijsd op maar liefst €42,50 per aandeel. Het aandeel verloor meteen 10,5% aan waarde, tot €38,15. Op het moment van schrijven ligt de koers op €41,04.

Ook beursgang Zalando teleurstelling

 

Nadat gisteren Zalando-oprichters David Schneider en Robert Gentz samen met bestuurder Rubin Ritter de openingsbel in Frankfurt hadden geluid, maakte het aandeel een koerssprong van 12,1%. Maar daarna zakte de koers al snel weer in, om tegen de slotbel te blijven schommelen rond €21,55, nét boven de emissieprijs van €21,50. Een teleurstelling, vonden veel analisten. Het aandeel noteert nu slechts €19,86.