Financieel/Nieuws
900724239
Nieuws

’Minister moet nu echt regie pakken’

Noodkreet om medicijntekort: ’Leidt tot schrijnende situaties’

Amsterdam - Apothekers, huisartsen, medisch specialisten en patiëntenverenigingen maken zich ernstige zorgen over de oplopende medicijntekorten. Dat schrijven ze in een brief aan minister Kuipers van Volksgezondheid. „De tekorten leiden soms tot schrijnende situaties. Wij waarschuwen hier al een hele tijd voor, de minister moet nu echt regie pakken”, zegt een woordvoerder van de Patiëntenfederatie Nederland.

Op dit moment zijn er tekorten aan 1500 verschillende medicijnen, zo blijkt uit gegevens van KNMP Farmanco. De schaarste is het grootst in Nederland. Ook in andere Europese landen hebben ze gebrek aan medicatie tegen epilepsie, jicht, adhd, parkinson en tal van andere aandoeningen. Maar omdat leveranciers in Nederland een bodemprijs krijgen, gaan ze eerst naar landen waar ze meer betaald krijgen.

Oplossingen vanuit Den Haag zijn volgens het veld onuitvoerbaar. Zo moeten groothandels per 1 juli verplicht een flinke voorraad medicijnen aanhouden, maar dat gaat ’nooit lukken’, aldus Peter de Jong, ceo van groothandel Brocacef.