Nieuws/Financieel
900775082
Financieel

'Herstel faciliteiten Aramco duurt langer'

Riyad - De herstelwerkzaamheden aan de beschadigde oliefaciliteiten van Saudi Aramco kunnen veel langer gaan duren dan het Saudische staatsolieconcern zelf beweert. Dat schrijft zakenkrant The Wall Street Journal op basis van bronnen met kennis van de zaak.

Saudi-Arabië heeft gezegd dat de olieproductie eind september weer volledig hersteld zal zijn na de droneaanvallen op olie-installaties ruim een week geleden. Maar volgens aannemers die betrokken zijn bij de herstelwerkzaamheden kan het zeker maanden gaan duren voordat alles weer op volle toeren draait. Het productieverlies door de aanvallen op faciliteiten in Abqaiq en Khurais bedroeg 5,7 miljoen vaten olie per dag, ongeveer 5 procent van de olieproductie wereldwijd.

Naar verluidt voert Saudi Aramco momenteel koortsachtig overleg met dienstverleners en leveranciers van onderdelen voor olie-installaties. Het staatsoliebedrijf biedt daarbij hoge vergoedingen voor werkzaamheden aan de faciliteiten, om alles zo snel mogelijk te laten verlopen. De reparatiekosten kunnen in de honderden miljoenen dollars gaan lopen, aldus een ingewijde bij Saudi Aramco.

Het oliebedrijf zou de hulp hebben ingeroepen van grote oliedienstverleners als het Amerikaanse Baker Hughes en het Italiaanse Saipem voor herstelwerkzaamheden. De Saudi's en de Verenigde Staten beschuldigen Iran van de aanvallen. Teheran ontkent. De aanvallen zijn opgeëist door de Houthi-rebellen in Jemen.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd