Nieuws/Financieel
902742141
Financieel

FloraHolland handelde onrechtmatig: werknemers aan asbest blootgesteld

AMSTERDAM (ANP) - Bloemenveiling FloraHolland heeft werknemers van de technische dienst jarenlang blootgesteld aan asbest.

De medewerkers moesten soms boren en zagen in asbestplaten in het FloraHolland-gebouw in Aalsmeer en daarmee heeft de onderneming volgens de kantonrechter in Amsterdam onrechtmatig gehandeld. Als een van de betreffende mensen straks ziek wordt zal het bedrijf met een schadevergoeding moeten komen.

Het kan nog wel lang duren voordat er mensen ziek worden, want een asbestgerelateerde ziekte openbaart zich soms pas na dertig tot veertig jaar. „Er heeft zich op dit moment nog geen ziekte geopenbaard, althans voor zover ons bekend, maar mocht zich dat voordoen dan staat nu op voorhand vast dat er blootstelling is geweest”, legt bestuurder Jeroen Brandenburg van vakbond FNV uit.

Zaak aangespannen

Het Bureau Beroepsziekten van FNV had de zaak aangespannen namens ongeveer vijftien medewerkers omdat het beheer en onderhoud van de FloraHolland-locaties een aantal jaar geleden overging naar vastgoedbedrijf CBRE. De uitspraak voorkomt volgens Brandenburg dat mensen die ziek worden later nog ingewikkelde juridische procedures moeten aanspannen voor een compensatie.

In het vonnis wijst de rechter erop dat FloraHolland al in 1990 wist dat er asbesthoudend materiaal in het gebouw aanwezig was. Maar uit verklaringen bleek dat het bedrijf pas rond 2009 is gaan waarschuwen en instructies heeft gegeven aan het personeel over hoe daarmee om te gaan. Volgens FNV wordt hetzelfde werk dat jarenlang onbeschermd gebeurde, tegenwoordig alleen gedaan als medewerkers speciale beschermende pakken dragen.

Een woordvoerder van FloraHolland zei dinsdagavond niet direct te kunnen reageren. De onderneming heeft nog de mogelijkheid om in beroep te gaan.