Nieuws/Financieel
903301998
Financieel

Prijs bitcoin stort in, 16% verlies in enkele uren

Loopt de bubbel leeg? Cryptomunt bitcoin is maandag ingestort, de prijs zakte met 16% tot $48.000 terug na een record boven $58.000.

Marktanalisten zien een forse verkoop door vooral de grote partijen, die veel bitcoins beheerden en winst van tafel nemen. Zondag bereikte bitcoin een prijsrecord van $58.355,70.

De markt reageerde fel kort na een uitspraak van Janet Yellen, de Amerikaanse minister van Financiën en voormalig Federal Reserve-voorzitter: zij vindt dat de bitcoin inefficient is en tekort schiet. De munt wordt volgens haar bij illegale transacties gebruikt.

De eerste prijsdaling maandag met 5% leidde al snel tot een grotere uitverkoop in de populaire markt van digitale munten.

Bij een andere recent veel gekochte crypto, de ether, ging maandag 20% van de prijs af. Litecoin raakte 18% waarde kwijt, Eos zakte met 15%.

Na de harde daling met kort 16%, liep het verlies voor bitcoin als meest verhandelde munt terug naar -7% tot $53.430. Op social media omarmen veel cryptobezitters de eerste stevige daling: ze kochten direct bitcoins op die wat goedkoper waren geworden.

Oververhit

De oorzaak van de extreme koerscorrectie is volgens handelsplatform ExoAlpha dat de recente prijsrally tot een record van bijna $60.000 veel te ver is vooruitgelopen op de ontwikkelingen in de nog jonge cryptomarkt. Recent versnelde de prijsstijging voor bitcoin van $30.000 tot $58.000.

Platform Etoro, waar crypto’s van eigenaar wisselen, waarschuwde dit weekend al voor een scherpe prijscorrectie. Grote partijen in de markt blijven evenwel kopen. Zo heeft MicroStrategy met de uitgifte van obligaties $1,1 miljard opgehaald om daarmee bitcoin aan te schaffen. Eerder zette Tesla voor $1,5 miljard aan bitcoin op zijn balans.

Het Grayscale Bitcoin Trust heeft recent meer bitcoins per maand gekocht, dan er op de markt komen door het ’minen’, het produceren van de digitale munt met software van het anonieme Satoshi Nakamoto.

Dit fonds bezit nu 5% van alle bitcoins. De munt had maandag na het herstel een marktwaarde van $966,3 miljard bij platform Coindesk.