Financieel/Geld
903364
Geld

’Jan Modaal krijgt volgend jaar minder hypotheek’

Een hypotheek krijgen wordt volgend jaar voor sommige mensen lastiger.

Een hypotheek krijgen wordt volgend jaar voor sommige mensen lastiger.

Amsterdam - Alleenverdieners met een brutoinkomen tot €50.500 en tweeverdieners met een gezamenlijk inkomen tot €45.000 kunnen beter dit jaar een huis kopen dan in 2018. Door de nieuwe leennormen van het Nibud kunnen zij volgend jaar minder lenen, stellen meerdere partijen op de woningmarkt.

Een hypotheek krijgen wordt volgend jaar voor sommige mensen lastiger.

Een hypotheek krijgen wordt volgend jaar voor sommige mensen lastiger.

Belangenclub Vereniging Eigen Huis en adviesketens De Hypotheker en Hypotheekshop verwijten het Nibud alle drie gebrek aan realisme bij het vaststellen van de nieuwe hypotheekprognoses. De budgetvoorlichters gaan, op voorspraak van het CPB, uit van een loonstijging van 2,2% in het nieuwe jaar. „Is dat realistisch? Ik vind het best fors”, zegt Martin Hagedoorn van Hypotheekshop.

Zonder die voorspelde loonstijging kunnen alleenverdieners met een brutoinkomen van €30.500 volgend jaar niet meer €134.000 lenen, maar ruim €130.000. Voor tweeverdieners met een gezamenlijk jaarinkomen van €45.500 gaat de leencapaciteit zelfs met bijna €5200 achteruit.

Vooral de lage en de middeninkomens hebben volgend jaar dus minder hypotheek dan het Nibud ze voorspiegelt, zegt Hagedoorn. „En dat was de afgelopen jaren ook al zo. Deze groep kan vanwege de strenge leennormen en de verplichting om de kosten koper uit eigen zak te betalen vaak niet kopen, maar verdient ook te veel voor een sociale huurwoning. Het resultaat is dat veel mensen met een laag of middeninkomen in de vrije sector moeten huren, vaak tegen veel hogere maandlasten dan de hypotheek die ze niet kunnen krijgen.”

Wytzejan de Jong, algemeen directeur van De Hypotheker, constateert dat „huishoudens die het al moeilijk hebben op de oververhitte woningmarkt, hun leencapaciteit zien dalen”. Wie aan die val wil ontsnappen, moet volgens hem snel zijn. „Je moet dit jaar nog een bindende offerte in huis hebben.”

Het Nibud zelf erkent dat zonder loonstijging de maximale hypotheek voor sommige groepen terugloopt. „Maar we baseren die loonstijging wel degelijk ergens op, namelijk ramingen van het Centraal Planbureau”, zegt een woordvoerder. „Je kunt je ook afvragen waarom deze partijen de loonstijging niet meenemen.”