Nieuws/Financieel
906515
Financieel

’Kwantitatieve verruiming ECB onvermijdelijk’

De huidige stimuleringsmaatregelen van de Europese centrale bank (ECB) om de groei in de eurozone te bevorderen en de inflatie aan te wakkeren zijn onvoldoende om het tij te keren. Een grootschalig opkoopprogramma van staatsobligaties is daarom noodzakelijk. Dat stelt Jeremy Lawson, macro-econoom bij Standard Life Investments.

Lawson benadrukt dat ECB-voorzitter Mario Draghi bij de laatste persconferentie  aankondigde om de balans van de ECB met €1000 miljard te verhogen, maar dat de Europese banken niet erg warm liepen voor de goedekope financiering mogelijke vanwege de onzekerheid over de uitkomst van de Europese stresstest later dit jaar.

Daarnaast wijst hij er op dat de liquiditeit bij banken al hoog is en het bedrijfsleven niet staat te springen om meer krediet op te nemen, waardoor het volgens hem onduidelijk is of de opzet van de ruimere kredietverlening zal slagen. 

De macro-econoom gaat er van uit dat de ECB er niet aan ontkomt om een programma van kwantitatieve verruiming in de eerste helft van volgend jaar door te gaan voeren.