Nieuws/Financieel
906733
Financieel

Dijsselbloem kraakt plannen De Boer

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën heeft een pleidooi van VNO-NCW om de lasten met 15 miljard euro te verlagen hard afgewezen. Volgens de minister is het voorstel van VNO-chef Hans de Boer „niet serieus” een „veel te makkelijk”.

Voor lastenverlichting zoals VNO die bepleit zou elders in de overheidsuitgaven gesneden moeten worden en dat leidt juist weer tot hogere lasten voor bedrijven en burgers. „Hans de Boer heeft geen geldmachine staan op zolder bij VNO. Hij kan niet 15 miljard tevoorschijn toveren. Hij kan het wel wegsnijden, maar dan lopen de lasten elders op.”

Hans de Boer lanceerde zijn plan gisteravond in het DFT Debat, waarin hij samen met econoom Bas Jacobs en D66-leider Alexander Pechtold discussieerde over de Nederlandse economie.

 

Bekijk ook: Het volledige DFT Debat

 

Voor lastenverlichting zoals VNO die bepleit zou elders in de overheidsuitgaven gesneden moeten worden en dat leidt juist weer tot hogere lasten voor bedrijven en burgers. „Hans de Boer heeft geen geldmachine staan op zolder bij VNO. Hij kan niet 15 miljard tevoorschijn toveren. Hij kan het wel wegsnijden, maar dan lopen de lasten elders op.” Volgens Dijsselbloem kan wat De Boer wil alleen als bijvoorbeeld de zorgpremie verhoogd wordt, of de aow of de uitkeringen verlaagd worden.

 

Lees ook: Hans de Boer 'Lastenverlichting van 15 miljard nodig'

 

De PvdA-minister snapt ook niet waar De Boer het bedrag van 35 miljard euro vandaan haalt waarmee de lasten in de afgelopen crisisjaren zouden zijn verhoogd. Dijsselbloem wil de komende tijd wel met de werkgevers blijven praten, onder meer over de potloodschets die het kabinet heeft gegeven voor een belastingherziening. „Ik neem VNO buitengewoon serieus, maar dan moet de onderbouwing ook wel serieus zijn. En dat heb ik nog gemist.”

Het kabinet wil de de komende jaren de lasten voor burgers en bedrijven met 3 tot 5 miljard euro verlagen. Dat is nodig om de negatieve inkomenseffecten voor sommige bevolkingsgroepen bij een belastingherziening op te vangen. In totaal hoopt het kabinet dat een belastingherziening leidt tot 15 miljard euro lagere lasten op arbeid en 100.000 extra banen.