Nieuws/Financieel
906772516
Financieel

Minder Chinees geld naar BV Nederland

Door de coronapandemie stokt ook de stroom geld vanuit China naar Nederland. Het tempo van overnames door Chinese bedrijven zakte in 2020 tot het laagste tempo sinds de kredietcrisis. Het afgelopen jaar werd er voor $191 miljoen door Chinese bedrijven in Nederland geïnvesteerd, een daling van 44% in vergelijking met 2019.

Dat blijkt uit een onderzoek van advocatenkantoor Baker McKenzie en onderzoeksbureau Rhodium Group. In 2019 werd er nog voor $340 miljoen in Nederlandse bedrijven gestoken.

En ook wereldwijd was de ’BV China’ minder actief. Fusies en overnames bedroegen in totaalt $29 miljard, iets meer dan de helft van de $53 miljard van 2019. Alleen in Latijns-Amerika bleven de investeringen op peil, op andere continenten ging het hard omlaag.

Duitsland

Binnen Europa ging vorig jaar het meeste geld naar Duitsland, daar werd voor $2 miljard in bedrijven geïnvesteerd. Daarna volgende Frankrijk ($1 miljard), Polen ($780 miljoen), Zweden ($719 miljoen) en het Verenigd Koninkrijk ($427 miljoen).

In Nederland daalde de investeringen met $150 miljoen. De grootste deal was de overname van de spraak- en audioactiviteiten van NXP, door het Chinese Goodix.

Wantrouwen

Partner bij Baker McKenzie Mohammed Almarini ziet niet alleen de coronapandemie en de handelsoorlog tussen de VS en China als redenen dat Chinese bedrijven minder over de grens investeerden. „Behalve de handelsoorlog hebben wantrouwen tegen Chinese bedrijven op tech-gebied, aangescherpte regels wereldwijd met betrekking tot buitenlandse investeringen en de beperkingen voor Chinese bedrijven om middelen uit China te krijgen voor het doen van investeringen allemaal niet bijgedragen aan herstel.”

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd