Nieuws/Financieel
907025
Financieel

'Groot en onverwacht nieuws van Philips'

Het bericht dat Philips zich splitst in twee bedrijven is ,,groot nieuws'' en komt ,,volledig uit de lucht vallen''. Dat constateert analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen dinsdag in een reactie.

Versteeg denkt dat het bericht positief zal worden ontvangen op de financiële markten. ,,Philips zet zich hiermee duidelijker neer voor de toekomst. Ze staan voor grote veranderingen en kunnen de activiteiten nu de aandacht geven die ze verdienen.'' Versteeg denkt overigens ook dat er in de markt geen grote koper is voor de lichtactiviteiten.

Wat negatief zou kunnen worden geïnterpreteerd is de waarschuwing van het concern dat het tweede halfjaar waarschijnlijk wat slechter gaat worden dan dezelfde periode een jaar geleden. ,,Maar dat valt volledig weg door de splitsing'', aldus de marktkenner die het advies aanbevolen op Philips hanteert.

Winstwaarschuwing

Portefeuillebeheerder Corné van Zeijl van Actiam sprak in een reactie van een winstwaarschuwing, door hogere kosten in Cleveland en de prognose voor de tweede helft van het jaar. ,,Ik snap ook de combinatie Healthcare en Consumer Lifestyle niet, dat zijn totaal verschillende producten en markten.''

Van Zeijl voorziet dat er door de splitsing wat ,,fantasie'' in het aandeel zou kunnen komen, maar denkt ook dat beleggers wat negatief kunnen reageren op de waarschuwing.

Rabobank

Ook Rabobank wees op de melding dat Philips rekent op een licht lager aangepast bedrijfsresultaat (adjusted ebita) in de tweede helft van het jaar ten opzichte van dezelfde periode in 2013. Eerder sprak het concern nog over een iets hoger resultaat. ,,De tegenslag in Cleveland is een groot negatief item'', aldus Rabo dat een buy-advies op Philips heeft. Positief is de verzelfstandiging van Lighting.

Philips sloot maandag op 23,50 euro en noteerde dinsdag omstreeks 9.10 uur 3,1 procent in de plus op 24,22 euro.