Nieuws/Financieel
907027
Financieel

Groei bedrijvigheid Chinese industrie omhoog

De bedrijvigheid in de omvangrijke Chinese industrie is in september iets sterker gegroeid dan een maand eerder. Dat bleek uit dinsdag gepubliceerde, voorlopige cijfers van de Britse bank HSBC en onderzoeksbureau Markit .

De inkoopmanagersindex voor de industrie steeg deze maand naar een niveau van 50,5, van 50,2 in augustus. Een niveau boven de 50 duidt op groei, daaronder op krimp. Economen rekenden in doorsnee op een stand van exact 50.

Kenners wijzen er op dat de cijfers laten zien dat de vraag uit de hoek van de export de problemen op de Chinese vastgoedmarkt weten te compenseren. Ook neemt de speculatie over extra financiële stimulatie van de Chinese economie af. Afgelopen weekend liet de Chinese minister van Financiën Lou Jiwei al weten dat China de economie niet extra zal stimuleren. Zelfs niet als economische indicatoren wijzen op ,,neerwaartse druk'' op de groei. Zijn woorden lieten speculatie daarover op de financiële markten al wat verdampen.

Exportorders

De sterkere bedrijvigheid is vooral te danken aan meer nieuwe exportorders. In augustus steeg het handelsoverschot van China nog naar een nieuw recordniveau, geholpen door een fors hogere uitvoer naar de Verenigde Staten en de Europese Unie.

De sterker draaiende industrie in China kan steun bieden aan de doelstelling van de Chinese overheid voor een groei van de economie dit jaar met 7,5 procent. HSBC komt op 30 september met een definitief cijfer over de Chinese industrie. De Chinese overheid komt op 1 oktober met haar eigen inkoopmanagersindex voor de industrie naar buiten.