Nieuws/Financieel
907034
Financieel

'Klein openingsverlies voor AEX'

De effectenbeurs in Amsterdam opent dinsdag waarschijnlijk licht lager. Ook de andere Europese aandelenmarkten zullen met kleine verliezen beginnen. Beleggers kijken uit naar cijfers over de bedrijvigheid in de economie van de eurozone.

,,De AEX begint mogelijk iets lager in navolging van de koersverliezen op Wall Street. Het lijkt een moeilijke dag te worden, tenzij de activiteit in de economie van de eurozone hoger uitvalt dan voorzien. In Azië zien we wat verbetering dankzij meevallend nieuws over de Chinese industrie. Bij de bedrijven komt Philips vandaag met een update van de strategie'' aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

Elektronicaconcern Philips kondigde tijdens een investeerdersdag in Londen aan zich op te splitsen in twee bedrijven. De divisies Healthcare en Consumer Lifestyle worden samengevoegd en de lichtdivisie wordt verzelfstandigd. De onderdelen die worden samengevoegd hadden vorig jaar een omzet van 15 miljard euro, de inkomsten bij de lichtdivisie bedroegen 7 miljard euro.

Aegon

Het aandeel Aegon zal mogelijk bewegen op een advieswijziging. De Amerikaanse bank Goldman Sachs schroefde zijn aanbeveling voor de verzekeraar op.

In het Verre Oosten lieten de belangrijkste beurzen dinsdag overwegend winsten zien. De stemming werd gesteund door een sterker dan verwachte toename van de activiteit in de Chinese industrie. De Shanghai Composite won 0,9 procent en de Hang Seng-index in Hongkong klom 0,1 procent. In Tokio was de beurs gesloten vanwege een nationale feestdag.

Dow Jones

De beurzen in New York gingen maandag met verlies de handel uit. De Dow-Jonesindex noteerde aan het slot van de handel 0,6 procent lager op 17.172,68 punten. De brede S&P 500 zakte 0,8 procent naar 1994,29 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq leverde 1,1 procent in tot 4527,69 punten.

De Europese aandelenbeurzen sloten eerder op de dag ook met rode cijfers. De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,9 procent lager op 422,05 punten. De MidKap zakte 0,6 procent tot 611,93 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen leverden tot 0,9 procent in.

De euro noteerde dinsdag voor aanvang van de aandelenhandel op 1,2850 dollar, tegen 1,2828 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag. De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie zakte op de termijnmarkt 0,4 procent tot 91,25 dollar. Brentolie werd 0,3 procent duurder op 97,25 dollar per vat.