Financieel/Geld
907074721
Geld

Oversluitfeestje voor huiseigenaren en hypotheekadviseurs is voorbij

Foto ter illustratie

Foto ter illustratie

DE MEERN (ANP/DFT) - Jarenlang stapten huiseigenaren massaal naar hypotheekadviseurs om hun hypotheek over te sluiten naar een lagere rente, die vorig jaar zelfs tot 1% terugzakte. Dat feestje loopt ten einde nu de rente terug is op het niveau van 2014. Voor adviseurs betekent het fors minder inkomsten, blijkt uit cijfers van Hypotheken Data Netwerk (HDN)

Foto ter illustratie

Foto ter illustratie

Volgens HDN is het aantal hypotheekaanvragen in het derde kwartaal van dit jaar met 14% gedaald tot bijna 103.000. Een ruime meerderheid van de aanvragen werd gedaan door huizenkopers. De rest door oversluiters en ’bijsluiters’ voor bijvoorbeeld een verbouwing, waarbij met name oversluiters zich volgens HDN zich terugtrekken van de markt.

Vanaf vorig najaar, toen de rente al iets begon te stijgen, was er juist een enorme run op oversluitingen. In sommige perioden bijna dubbel zoveel als een jaar eerder.

Bij de zogeheten niet-kopersmarkt was het afgelopen kwartaal sprake van een daling van het aantal aanvragen met bijna een derde ten opzichte van het derde kwartaal van 2021. Bij de kopersmarkt is ondanks de turbulente tijden sprake van een stijging met dik 5%.

Doordat de rentes nu oplopen, en daarmee kopers in doorsnee minder kunnen lenen, was de verwachting dat de kopersmarkt wat zou inzakken. Maar dat is tot nu toe nog niet te zien in de cijfers, aldus HDN. Wel wordt er minder geleend. Het gemiddelde hypotheekbedrag daalde met ruim 4% tot €332.800.

Verder merkt HDN dat kopers zich vaker indekken met de Nationale Hypotheek Garantie. Met de NHG-garantie kunnen huizenkopers zich verzekeren van aflossing van hun hypotheek in geval van overlijden van de partner of een relatiebreuk. Klanten betalen een eenmalig bedrag voor zo'n garantie. In ruil bieden hypotheekverstrekkers een lagere rente aan.

In alle provincies was overigens sprake van groei van de kopersmarkt. In Gelderland, Flevoland en Friesland was de stijging met 15 tot 16% het sterkst. Limburg sloot de rij. In die provincie was sprake van een toename met bijna 6%. Verder merkt HDN dat er steeds meer energiebesparende maatregelen meegefinancierd worden in de hypotheek.

HDN is een coöperatieve vereniging en is een initiatief van diverse hypotheek-, krediet- en verzekeringsmaatschappijen. Naar schatting van de organisatie verloopt ongeveer 85 procent van de hypotheekaanvragen in Nederland via het netwerk van HDN.