Nieuws/Financieel
908220
Financieel

G20 verdeeld over aanpak economie

CAIRNS - De ministers van Financiën van de G20, de grootste economieën ter wereld, zijn het oneens over de manier waarop ze economische groei moeten bevorderen. De Verenigde Staten en enkele andere landen voeren de druk op de Duitse regering op om haar economie te stimuleren, maar die weigert dat.

De bijeenkomst van ministers van Financiën en centrale bankiers werd in het Australische Cairns gehouden. De Australische minister Joe Hockey zat het beraad voor en hij presenteerde een ambitieuze groeiagenda. ‘We hebben de kans om het lot van de wereldeconomie te veranderen’, zo zei hij.

Van de G20-landen hebben met name China, Japan, Rusland en Duitsland economische tegenvallers te verwerken gekregen. Afgelopen week verlaagde de Oeso, de club van industrielanden, dan ook de groeiraming.

De Amerikaanse minister van Financiën Jack Lew riep Japan en de eurozone op meer te doen om de binnenlandse vraag te stimuleren. Eerder pleitte president Mario Draghi van de Europese Centrale Bank er al voor dat de sterke landen in de eurozone meer zouden doen om de economie aan te jagen.

Duitsland voelt deze druk al veel langer en heeft altijd gesteld dat hervormen en het op orde brengen van de begroting belangrijker is dan de economie aan te jagen via overheidsstimulering. ‘We stemmen niet in met kortzichtige stimulansen’, aldus een Duitse diplomaat bij de G20.