Nieuws/Financieel
910479
Financieel

Gemengd beeld bij slot Wall Street

De aandelenbeurzen in New York lieten maandag aan het slot van de handel een wisselend beeld zien. Beleggers kregen een tegenvallend cijfer over de Amerikaanse industrie te verwerken, maar er kwam wel veel overnamenieuws. Wall Street was vooral in afwachting van de beleidsvergadering van de Federal Reserve later deze week.

De Dow-Jonesindex eindigde 0,3 procent hoger op 17.031,14 punten. De S&P 500 daalde 0,1 procent tot 1984,13 punten en de technologiebeurs Nasdaq moest 1,1 procent terug tot 4518,90 punten.

De Fed maakte bekend dat de industriële productie in de Verenigde Staten in augustus licht is afgenomen, de eerste productiedaling in 7 maanden. Economen hadden juist op een kleine toename van de industriële productie gerekend. Wel kwam een sterk cijfer naar buiten over de bedrijvigheid in de industrie in de regio rond New York.

SABMiller

Bierbrouwer Molson Coors Brewing ging 5,9 procent omhoog door speculatie dat het bedrijf een overnameprooi zou kunnen zijn voor het Britse SABMiller, dat de deur werd gewezen door Heineken. Marktleider Anheuser-Busch Inbev zou inmiddels met banken over de financiering praten van een mogelijk bod op SABMiller.

ICT-dienstverlener Cognizant Technology Solutions verloor 1 procent. Cognizant koopt voor 2,7 miljard dollar zijn branchegenoot TriZetto, die is gespecialiseerd in ICT-oplossingen voor de gezondheidszorg.

Microsoft

Autotoeleverancier TRW Automotive zakte 0,8 procent. Het Amerikaanse bedrijf komt voor 11,7 miljard dollar in handen van het Duitse ZF Friedrichshafen. Industrieconcern Danaher neemt voor 2,2 miljard dollar het Zwitserse tandheelkundige bedrijf Nobel Biocare over. Danaher ging 0,3 procent omlaag.

Microsoft (min 1 procent) kondigde aan de Zweedse maker van het populaire spelletje Minecraft over te nemen. Met de overname van Mojang is 2,5 miljard dollar gemoeid.

De euro was 1,2938 dollar waard, tegen 1,2948 dollar bij het slot van de Europese beurzen. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,6 procent tot 92,79 dollar. Brentolie daalde 0,5 procent tot 96,65 dollar per vat.