Nieuws/Financieel
910504
Financieel

Geen beursfeest met Heineken

Heineken won vandaag slechts licht terrein, na het afgeslagen overnamebod van SABMiller. Beleggers deden het verder rustig aan, in afwachting van het Schotse referendum, het rentebesluit van de Fed en de beursgang van Alibaba.

De AEX-index sloot fractioneel lager op 417,7 punten. De Midkap-index zakte 0,7% naar 615 punten.

Elders in Europa bleven de schommelingen van de beursgraadmeters eveneens minimaal. Parijs verloor 0,3% en Frankfurt eindigde 0,1% hoger.

Fondsmanager Maarten Geerdink van Petercam kijkt vooral uit naar de Fed-bijeenkomst van deze week. ,,Het is spannend wat de toon zal worden van voorzitter Janet Yellen. Mogelijk zal ze aangeven dat aanhoudende goede economische data tot een renteverhoging zullen leiden. Die zou dan al binnen zeven maanden kunnen komen, iets waar de meeste economen nog geen rekening mee houden."

Het Schotse referendum op donderdag beschouwt Geerdink als het tweede hoogtepunt. ,,Mochten de Schotten tegen de verwachting in voor onafhankelijkheid stemmen, dan zal dat voor veel turbulentie zorgen. De onzekerheid over de verdeling van allerlei zaken met Schotland zal de economische groei van Engeland vertragen. Ook de angst dat meerdere Europese regio's zoals Catalonië zich dan zullen afscheiden, zal de beurzen onder druk zetten."

Terwijl handelaar Sybren van der Hijden van Saxo Bank de beursgang van Alibaba de belangrijkste gebeurtenis van deze week vindt, wordt Geerdink hier niet warm of koud van. ,,Het enthousiasme hieromheen heeft weinig invloed op de rest van de beurs. Ik kijk meer uit naar de eerste inschrijving van banken op de nieuwe langlopende leningen van de ECB op donderdag."  

Heineken wint door interesse SABMiller

In de AEX waren de meeste ogen gericht op Heineken, dat gisteren meldde een overnamebod van SABMiller te hebben afgeslagen. De bescheiden plus van 1,3% op €60,18 voor de bierbrouwer toont dat maar weinig beleggers in een overname geloven. De Zuid-Afrikaanse concurrent staat echter onder druk om met een hoger bod te komen, nu het een prooi dreigt te worden voor het Belgisch-Braziliaanse AB Inbev.

Verzekeraar Aegon eindigde bovenaan met een plus van 1,8% op €6,50.

Uitgever Wolters Kluwer volgde met een vooruitgang van 0,9% op €21,52.

De dienstverleners aan de olie-industrie hadden het zwaar, na een negatief rapport van de Amerikaanse bank Bernstein. Fugro belandde door een verlies van 2,8% op €25,40 nog wat steviger op het laagste niveau in vijf jaar. SBM Offshore leverde 1,4% in op €11,28. ,,Hierbij speelt ook mee dat beide aandelen enorm geshort worden, mede in reactie op de dalende olieprijzen", zo stelt handelaar Van der Hijden.

KPN en vastgoedfonds Corio zakten 2,2% tot €2,45 respectievelijk €39,82.

Gemalto verloor 1,4% op €73,23, hoewel ING zich mede vanwege de opkomst van contactloos betalen positief uitliet over de digitaal beveiliger.

Air France KLM heeft last van staking

Grootste daler bij de middelgrote fondsen was Imtech met een 8,2% lager slot van €0,48. Hedgefondsen hebben hun shortposities in de technisch dienstverlener juist verder teruggebracht tot 5%, het laagste percentage in vele maanden.

Air France KLM verloor 3,3% op €8,27 onder invloed van de in Frankrijk uitgebroken staking, die €10 tot 15 miljoen per dag kost.

Aperam werd 2,3% meer waard op €26,47. De roestvrijstaalproducent profiteerde van een adviesverhoging voor twee branchegenoten door Deutsche Bank.

Smallcap Wessanen klom 4,2% naar €4,67, het hoogste niveau in vrijwel vijf jaar.

Het op de lokale markt verhandelde softwarebedrijf TIE Kinetix steeg 7% naar €8,35, gesteund door een artikel in de Financiële Telegraaf waarin de topman zich positief toont over de toekomst.

Wilt u weten waar de beste beleggingskansen liggen? Schrijft u zich dan in voor het online DFT Seminar donderdagavond.