Nieuws/Financieel
910961
Financieel

'Kredietronde ECB heeft weinig effect'

De goedkope kredieten die de Europese Centrale Bank (ECB) deze week in de markt zet hebben naar verwachting weinig effect op de kredietverlening in Zuid-Europa. Dat stelde kredietbeoordelaar Fitch maandag.

Banken kunnen donderdag intekenen op de eerste ronde van goedkope langlopende leningen, die zijn bedoeld om de kredietverlening in de eurozone aan te jagen. Vooral in Zuid-Europa kunnen bedrijven moeilijk aan leningen komen, mede omdat ze veel hogere rentes moeten betalen dan branchegenoten in Noord-Europa. De ECB gaf eerder aan in twee rondes, in september en december, maximaal 400 miljard euro beschikbaar te stellen om dit probleem te verhelpen.

Fitch verwacht een flinke vraag naar de leningen, met name in Spanje, Italië, Portugal en Griekenland. Het uiteindelijke effect op de kredietverlening blijft waarschijnlijk echter beperkt, vanwege de zwakke economische groei, de hoge schuldenlast en de relatief slechte concurrentiepositie van veel bedrijven in de regio. De banken zullen de leningen volgens Fitch vooral gebruiken om de eigen financiële positie te versterken.