911338
Financieel

Heineken sloeg bod SAB Miller af

LONDEN (AFN) - Bierbrouwer Heineken heeft onlangs een bod van Zuid-Afrikaanse  SABMiller afgewezen. Dat maakte de Amsterdamse brouwer zondagavond kort voor middernacht bekend.

De brouwer zou het bod met de familie Heineken besproken hebben en tot de conclusie zijn gekomen dat men niet op het bod kon ingaan, zo laat men in een verklaring weten. Aan SAB Miller heeft Heineken verteld dat de brouwer 'het erfgoed en de identiteit van Heineken als onafhankelijk bedrijf' wil behouden.

Wanneer het bod had plaatsgevonden en voor welk bedrag SAB Miller Heineken had willen kopen werd niet onthuld.

Met het bod op Heineken zou het moederbedrijf van Grolsch zich willen beschermen tegen interesse van Anheuser-Busch InBev, bekend van onder meer Budweiser, Corona en Stella Artois. Het eerste voorlopige bod zou zijn afgeslagen door de familie Heineken, die nog altijd een controlerend belang heeft in de Nederlandse brouwer.

SABMiller, de op een na grootste bierbrouwer ter wereld, zou de familie Heineken een aanzienlijk belang hebben geboden in het nieuw te vormen bedrijf.

Volgende stap

SABMiller beraadt zich volgens de bronnen nu op zijn volgende stap, waarbij het nog niet zeker is of er een nieuw bod zal worden gedaan.

Daar wordt al langer gespeculeerd op de interesse van Anheuser-Busch InBev voor SABMiller. Die interesse zou de brouwer van merken als Peroni, Pilsner Urquell en Miller willen afwenden met de overname van Heineken. Daarmee zou de omzet van het concern met ruim 21 miljard euro groeien en zou de positie in opkomende markten als Afrika en Mexico worden versterkt.

Groeien

Het van oorsprong Zuid-Afrikaanse SABMiller is de afgelopen 20 jaar door veel overnames steeds groter gegroeid. Zo kocht het concern in 2011 het Australische Foster's en werd in 2008 Grolsch overgenomen.

Een eventuele overname van Heineken zou de grootste ooit kunnen worden in de biermarkt, die de afgelopen jaren al een forse consolidatie heeft meegemaakt. De grootste overname tot nu toe is die van Anheuser-Busch door InBev in 2008.