Nieuws/Financieel
911372
Financieel

Leren beleggen met euro’s en centen

Sparen levert weinig op, maar bij beleggen met een kleine spaarpot gaat een bescheiden winst gauw op aan transactiekosten. Liever betaal je tijdens je eerste stappen op de beurs zo min mogelijk leergeld.

Bux, een iPhone-app van ex-BinckBank-medewerkers en handige techneuten uit de game-industrie, denkt met spelenderwijs beleggen de oplossing te hebben gevonden.

 

'Op je bek gaan met nepgeld'

„Je moet als beginner een keer op je bek gaan. Dat kun je beter doen met nepgeld of met kleine bedragen”, zegt Bux-oprichter Nick Bortot, oud-bestuurder bij BinckBank.Met de Bux-app kun je met nepgeld, ’FunBux’ aandelen en opties handelen, maar ook echt de portemonnee trekken. Iedereen moet eerst een paar dagen met nepgeld tonen dat men een hoger niveau aankan.

 

Kleine menukaart

De mogelijkheden om te beleggen zijn echter beperkt. Bortot: „We houden de ’menukaart’ overzichtelijk. Je kunt maar in tientallen bekende fondsen beleggen zoals KPN, Apple en BMW. Ook kunnen beleggers niet meer verliezen dan hun inleg en zijn ze verplicht te spreiden.”

 

Lage transactiekosten

Wat opvalt zijn de lage transactiekosten van 35 cent. Zo loont het ook om met enkele tientjes te beleggen. Gebruikers kopen niet aandelen, maar ’CFD’s’, waarvan de waarde zich net zo gedraagt als de aandelenkoers.

 

Winst op je vrienden

De eenvoud van de beleggingsapp en de levels met nepgeld doet Bux lijken op populaire Facebook-spelletjes, vindt Bortot. "Het is een beetje als Candy Crush, alleen dan misschien wat minder verslavend." De vergelijking doemt ook op doordat je bij de beleggingsapp de strijd kunt aangaan met je vrienden om te laten zien wie de beste beurshandelaar is.