Nieuws/Financieel
911860
Financieel

Wall Street blijft dicht bij huis

De aandelenbeurzen in New York wisten donderdag de verliezen van eerder op de dag grotendeels weg te poetsen, ondanks een teleurstellend cijfer over de Amerikaanse arbeidsmarkt en zorgen over de nieuwe westerse sancties tegen Rusland. Beleggers deden het verder rustig aan bij gebrek aan richtinggevend nieuws.

De Dow-Jonesindex sloot 0,1 procent lager op 17.049,00 punten. De S&P 500 steeg 0,1 procent tot 1997,45 punten en de Nasdaq won 0,1 procent tot 4591,80 punten.

Voorbeurs bleek dat de aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten vorige week met 11.000 zijn gestegen tot 315.000. Die toename was onverwacht, aangezien economen gemiddeld een kleine afname voorspelden.

Gesprekken

RadioShack meldde naarstig op zoek te zijn naar een oplossing voor zijn financiële problemen. De elektronicaketen heeft extra geld nodig om de aanhoudende daling van zijn omzet te bestrijden. RadioShack trekt door de opkomst van het winkelen via internet steeds minder klanten en zag de verkopen in winkels die langer dan een jaar open zijn vorig kwartaal met een vijfde dalen. Volgens het bedrijf worden gesprekken gevoerd over nieuwe financiering. RadioShack ging 9,6 procent omhoog.

Lululemon Athletica had ook een goede beursdag. De producent van yogakleding, waarvan het aandeel het hele jaar al stevig onder druk staat, kwam met meevallende cijfers over het afgelopen kwartaal. De omzet nam daarin toe, terwijl de nettowinst minder daalde dan verwacht. Lululemon won bijna 14 procent.

Eastman

Chemiebedrijf Eastman Chemical kondigde aan zijn branchegenoot Taminco te kopen voor 2,8 miljard dollar in contanten inclusief schuld. Taminco levert chemicaliën aan onder meer de farmacie- en landbouwsector. Eastman Chemical noteerde 1,5 procent lager, maar Taminco klom bijna 10 procent.

Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) verlaagde zijn verwachting voor de vraag naar olie dit jaar en in 2015. ExxonMobil, 's werelds grootste beursgenoteerde olieconcern, stond 0,2 procent hoger, maar Chevron daalde 0,4 procent.

Olie

De olieprijzen gingen omhoog. Brentolie steeg 0,2 procent tot 98,27 dollar per vat. Ruwe Amerikaanse olie klom 1,7 procent tot 93,27 dollar per vat.

De euro was 1,2920 dollar waard, tegen 1,2939 dollar bij het slot van de Europese aandelenbeurzen.