Nieuws/Financieel
911882
Financieel

Catalanen de straat op voor referendum

Honderdduizenden Catalanen hebben donderdag in Barcelona gedemonstreerd voor onafhankelijkheid. Ze eisten een referendum op 9 november over de vraag of Catalonië onafhankelijk moet worden van Spanje. „Onafhankelijkheid, onafhankelijkheid”, scandeerden de betogers.

„We willen over onze toekomst beslissen”, aldus een van hen, gekleed in een T-shirt met rode V van 'vote' (stemming) erop. „Wij begrijpen niet waarom dit steeds wordt geweigerd.”

De Spaanse regering wil niets weten van een referendum en noemt het illegaal. Maar de hoop op een volksraadpleging is bij voorstanders van onafhankelijkheid gegroeid door het komende referendum in Schotland.

De straten van Barcelona kleurden donderdag rood en geel, de kleuren van de Catalaanse vlag. Catalonië is een welvarende regio in het noordoosten van Spanje met een eigen taal en cultuur waar al veel langer over onafhankelijkheid van Spanje wordt gesproken. Het aantal voorstanders van afscheiding is de afgelopen 10 jaar sterk gegroeid, mede door de economische crisis.

De regionale regering, die al een grote mate van autonomie heeft, heeft een referendum uitgeroepen voor 9 november. De regering in Madrid heeft dat ferm afgewezen. Door het referendum op 18 september in Schotland over afscheiding van Groot-Brittannië, waar de Britse regering wel mee heeft ingestemd, voelen de voorstanders zich gesterkt.