Nieuws/Financieel
911885
Financieel

EU akkoord met fusie containervervoerders

De Europese Commissie heeft toestemming gegeven voor de fusie van de Duitse containervervoerder Hapag-Lloyd met zijn Chileense branchegenoot CSAV tot de op drie na grootste containervervoerder ter wereld. Dat maakte de commissie donderdag bekend.

Het in Hamburg gevestigde Hapag gaf eind vorig jaar al aan een fusie met het grootste containerbedrijf van Zuid-Amerika te overwegen en in april werd de transactie aangekondigd. Door samen te gaan, hoopt Hapag de concurrentie met de Deense marktleider A.P. Møller-Maersk vol te kunnen houden. De commissie heeft wel een voorwaarde gesteld dat CSAV zich terugtrekt uit twee consortia die handel voeren tussen Noord-Europa en delen van Zuid-Amerika.

Het fusiebedrijf komt voor een derde in handen van de miljardairsfamilie Luksic, die CSAV controleert. De Duitse miljardair en grootaandeelhouder van Hapag, Klaus-Michael Kühne, krijgt samen met de gemeente Hamburg ruim 40 procent van de aandelen in handen. Het nieuwe bedrijf heeft een omzet van circa 12 miljard euro per jaar.