Nieuws/Financieel
911893
Financieel

AEX verliest door nieuwe sancties

Het Damrak is vandaag lager gesloten onder invloed van berichten over extra Europese sancties tegen Rusland. Ook al door de terugval van de olieprijs kreeg Fugro het zwaar te verduren. OCI viel echter nog sterker terug. In de Midkap-index was er een hoofdrol weggelegd voor Air France KLM.

De AEX-index eindigde 0,2% lager op 418 punten. De Midkap-index verloor 0,1% op 620 punten.

Elders in Europa hadden verkopers ook de overhand. Parijs en Frankfurt zakten 0,2% respectievelijk 0,1%.

Joop van de Groep, vermogensstrateeg van Antaurus, stelt dat er 's middags nogal wat negatief nieuws naar buiten kwam. ,,Allereerst was er het bericht dat de EU-lidstaten Rusland extra sancties opleggen. Bovendien verlaagde brancheorganisatie IEA zijn verwachtingen voor de vraag naar olie. Maar zelf denk ik dat beleggers meer bezig zijn met de vraag wat de Fed volgende week gaat melden over het tijdstip van de beoogde renteverhoging. Zeker omdat de lange rente in de VS de laatste tijd stijgt."

Ondanks deze onzekerheid ziet Van de Groep het positief voor aandelen in. ,,Het klimaat is gunstig vanwege de zeer lage obligatierentes in Europa. Bovendien denken wij dat de Europese Centrale Bank minimaal €1000 miljard in het systeem gaat pompen, omdat zijn balans daartoe alle ruimte biedt. Daarbij speelt de vrees mee van een derde economische dip, vanwege de spanningen in Oekraïne en de zeer lage inflatie." 

Fugro vindt 5-jarige bodem

Bij de hoofdfondsen belandde bouw- en kunstmestbedrijf OCI met een neergang van 2,4% op €25,96 onderaan.

Fugro daalde 2% naar €26,38, naar aanleiding van de Russische sancties en de verdere daling van de olieprijs. De bodemonderzoeker bereikte het laagste niveau in ruim vijf jaar.

De producent van verlichting en medische systemen Philips zakte 1,5% naar €23,38.

Ahold verloor 0,9% op €12,76, nadat een rapport uitwees dat de omzetten van Nederlandse supermarkten nog altijd onder druk staan.

Kabelmaatschappij Ziggo eindigde met een plus van 2,4% op €36,22 fier aan kop. Liberty Global heeft de termijn waarop aandeelhouders hun aandelen kunnen aanmelden verlengd.

Ondanks een adviesverlaging naar 'houden' door SNS won Heineken 1,5% op €60,75.

Chipmachinefabrikant ASML volgde met een plus van  0,7% op €75,83.

Air France KLM hoogvlieger

Bij de middelgrote fondsen eindigde bouwer BAM met een verlies van 2,5% op €2,13 onderaan. TomTom sloot 0,8% lager op €6,15. Volgens de Rabobank zal het navigatiebedrijf weinig last ondervinden van de lancering van Apple's smartwatch.

Air France KLM steeg 1,9% naar €8,63. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie denkt dat een groei van de brutowinst van 8 tot 10% tot 2017 haalbaar is. Volgens Theodoor Gilissen is dat 'ambitieus'.

Vastned won 0,7% op €36,37, na een koopadvies door ABN Amro.

Smallcap Docdata kreeg er 0,4% bij op €18,40, na het nieuws dat het bedrijf ruim 7000 m2 opslagruimte in Waalwijk huurt.

Ballast Nedam zakte 3,5% naar €3,56. Topman Noorda liet in een interview met De Financiële Telegraaf weten een consolidatieslag te voorzien door de aanhoudend moeilijke omstandigheden in de bouwsector.

Gaat het nieuwe monetaire geschut van de ECB de koersen stuwen of ligt een correctie op de loer? Volg vanavond het DFT Online seminar voor het antwoord.