Nieuws/Financieel
911912
Financieel

Opkrabbelend Tetragon wordt minder risicovol

Tetragon is een grote onbekende op de Amsterdamse beurs, omdat de beleggingsinstelling hier nauwelijks aan de weg timmert. De harde klappen in de financiële crisis hebben veel beleggers bovendien afgeschrikt. Inmiddels heeft de beurskoers zich weer hersteld en analisten denken dat er nog meer in het vat zit.

De in Jersey gevestigde Tetragon Financial Group ging in 2007 tegen een prijs van $10 naar het Damrak. Nu worden de aandelen 11% hoger verhandeld. Beleggers van het eerste uur moesten echter wel over een sterke maag beschikken, want de koers dook in maart 2009 tot ruim onder de $1. Tetragon belegde toen vooral in CLO’s, oftewel gestructureerde leningen. Deze bleken tijdens de crisis veel minder veilig dan verondersteld en werden en masse gedumpt.

Momenteel is de markt voor CLO’s echter weer hot, zo stelt Seeking Alpha. Deze Amerikaanse financiële website benadrukt dat het percentage wanbetalingen sinds 2008 niet meer zo laag was en dat beleggers inmiddels om deze beleggingsproducten schreeuwen. Tetragon wordt vanwege de stevige onderwaardering ten opzichte van de intrinsieke waarde per aandeel van ruim $17 als een ’gouden beleggingsmogelijkheid’ bestempeld. Deutsche Bank toonde zich eerder deze maand al enthousiast.

Afbouw

De recente geschiedenis maakt duidelijk dat CLO’s niet zonder risico zijn. Gebruik makend van de aangetrokken prijzen, heeft Tetragon het belang in deze producten teruggebracht tot 52% in de totale portefeuille van $1,8 miljard op 30 juni. Drie maanden eerder was dit nog 62% en eind 2012 zelfs 84%. Het management zal het belang verder afbouwen. Dat betekent dat de overige beleggingen in met name aandelen, converteerbare obligaties en vastgoed op termijn wel eens de hoofdmoot van het resultaat zouden kunnen genereren. Ongetwijfeld voelt het management zich gesterkt door de relatief goede prestaties van gespecialiseerde fondsen van onder meer de Britse dochter Polygon. Tetragon beschikt ook over een vermogensbeheertak, maar deze is nog relatief bescheiden van omvang.

Uitgangspunt blijft een rendement op het eigen vermogen van 10 tot 15%, waar Tetragon in het eerste halfjaar nipt onderbleef. Wie een belegging overweegt, moet beseffen dat er weinig in de aandelen gehandeld wordt en de koers in dollars genoteerd is. Met het recent ingezette herstel van de Amerikaanse munt kan dat laatste een voordeel zijn.