Nieuws/Financieel
911913
Financieel

TIE in het rood door eenmalige kosten

TIE Kinetix is in de eerste helft van dit jaar in de rode cijfers beland vanwege een flinke post eenmalige kosten. Dat blijkt uit de resultaten die het softwarebedrijf woensdag naar buiten bracht. De kosten, van juridische en administratieve aard, komen voort uit de verhuizing naar een nieuw kantoor in Breukelen.

TIE boekte 426.000 euro aan eenmalige kosten. Dat resulteerde in een nettoverlies van 100.000 euro, waar een jaar eerder nog een winst van 79.000 euro werd geboekt. Het bedrijfsresultaat (ebitda) slonk met 35 procent tot 335.000 euro. De omzet steeg echter met 29 procent tot 7,5 miljoen euro. Dat was voor te danken aan een inkomstengroei van 45 procent bij het onderdeel Consultancy tot ruim 2 miljoen euro en een stijging van 60 procent tot 700.000 euro in de licentie-inkomsten. De SaaS-activiteiten waren goed voor een omzet van 2,5 miljoen euro, 14 procent meer dan een jaar eerder.

Bob Out, hoofd investor relations van Tie, stelde desgevraagd dat er ,,ten dele'' rekening was gehouden met de eenmalige kosten. Hij wilde het deel juridisch en deel administratief niet specificeren. ,,U weet hoe het gaat, het pakt soms wat anders uit dan gepland'', aldus Out.

Onder druk

Het bedrijf verwacht dat de winstgevendheid op korte termijn onder druk zal blijven staan door het aflopen van het contract met CNET en door opstartkosten voor de verkoop van producten in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. ,,We denken de omzetdaling bij Content Syndication, als gevolg van het wegvallen van CNET goed te kunnen maken aan het begin van het volgende kalenderjaar'', aldus bestuursvoorzitter Jan Sundelin.

TIE liet de winstverwachting voor dit jaar, van minstens 700.000 euro, een maand geleden varen. Het bedrijf rekent, onder voorbehoud van onvoorziene omstandigheden en eenmalige kosten, nog wel op een positief resultaat. Een concrete verwachting voor de winst wilde Out niet geven. De omzetprognose van 15 miljoen euro wordt gehandhaafd.