Nieuws/Financieel
911926
Financieel

Euronext begint nieuwe bankendindex

Beursbedrijf Euronext begint een index die het sentiment van Zuid-Europese banken weergeeft.

De Southern European Banks Index NR (SEBI) moet beleggers trekken die met indexfutures op deze sector handelen. De indexfutures worden op 2 oktober gelanceerd, aldus Euronext. De indexopties beginnen dan op 9 oktober.

Volgens Euronext is dit de eerste index waarop derivaten worden verhandeld op basis van Zuid-Europese banken. De samenstelling van de index is nu twintig aandelen uit Spanje, Italië, Portugal en Frankrijk uit de financiële sector, en exclusief de verzekeringssector.

Hoge volatiliteit

De bankensector heeft een hoge volatiliteit en die zet volgens Euronext de komende maanden door terwijl banken nieuwe bedrijfsmodellen ontwikkelen met de stresstest van de Europese Centrale Bank nabij in vermoedelijk oktober/november. Op die volatiliteit zouden beleggers kunnen inspelen, aldus Euronext.

De index kent alleen fondsen met een marktcapitalisatie tussen €1 en €25 miljard. De nieuwe futures op de bankenindex met het tickersymbool FSB expireren op de derde vrijdag van iedere maand. De opties met als tickersymbool OSB expireren op de derde vrijdag van de contractmaand.

Euronext heeft hiermee in totaal 430 indices in huis.

Gaat het nieuwe monetaire geschut van de ECB de koersen stuwen of ligt een correctie op de loer? Volg vanavond het DFT Online seminar voor het antwoord.