Nieuws/Financieel
912088
Financieel

'Geen consolidatie in bouwsector'

Theodoor Gilissen gelooft niet dat er een consolidatiegolf op stapel staat in de Nederlandse bouwsector, zoals de bestuursvoorzitter van Ballast Nedam voorspelde in een interview met De Telegraaf. Dat stelde het effectenhuis donderdag.

Topman Erik van der Noordaa van Ballast Nedam zei dat de beursgenoteerde bouwbedrijven niet in staat zijn om zelfstandig de race naar de bodem te doorbreken. Omdat sommige bedrijven het simpelweg op eigen kracht niet lang meer vol kunnen houden, voorziet hij een consolidatieslag.

,,Onze verwachting is echter dat er geen grote consolidatie gaat plaatsvinden omdat schaalgrootte niet de grootste oorzaak van de lage winstgevendheid in de sector is'', aldus Theodoor Gilissen. ,,Ons inziens ligt het probleem vooral bij een onvoldoende strakke aansturing van de uitvoering van projecten en het niet adequaat uitvoeren van risico-rendementsanalyses voorafgaand aan het tenderen op projecten.''

Het effectenhuis denkt wel dat de bouwbedrijven meer zullen gaan samenwerken om de risico's te spreiden, zeker als het gaat om het aannemen en uitvoeren van grote projecten, zoals bij publiek-private samenwerking. ,,Ook ligt het voor de hand dat de bouwers gespecialiseerde ondernemingen in bijvoorbeeld verkeersbegeleidingssystemen kopen om hun positie in deelmarkten te versterken.''

Theodoor Gilissen heeft een aanbevolen-advies voor BAM met een koersdoel van 3 euro. Heijmans en Ballast Nedam zijn 'niet aanbevolen'. Donderdag rond 11.55 uur noteerde BAM 1,8 procent lager op 2,14 euro. Ballast Nedam koerste op dat moment 0,2 procent lager op 3,68 euro en Heijmans verloor 0,8 procent tot 11,48 euro.