Nieuws/Financieel
912139
Financieel

Miljoenendeal Optimix stuwt Mint Tower in vermogensbeheer

Het Amsterdamse hedgefonds Mint Tower heeft vermogensbeheerder Optimix met tientallen miljoenen aan beheerd vermogen aan boord gekregen. Met meer dan €50 miljoen onder beheer komt Mint, dat in vier jaar 27% nettorendement boekte, in beeld bij de grotere fondsen voor internationaal vermogensbeheer.

Met dit ingelegde bedrag neemt Mint Tower een drempel. ,,We zijn best bekend, maar de grote fondsen mogen vanuit hun verplichtingen alleen vanaf een bepaald bedrag instappen. Met dit kapitaal komen we nu in beeld bij de funds of funds en wordt de blik vanuit het buitenland weer wat meer op Amsterdam gericht'', aldus medeoprichter en partner Marcel Voogel. Hij verwacht dat het fonds tot een maximale omvang van €500 miljoen beheerd vermogen kan doorgroeien.

Dit fonds, gehuisvest in het Euronext-gebouw aan Beursplein 5, combineert beleggingen in converteerbare obligaties met arbitrage op volatiliteit en de beleggingskansen bij prijsverschillen bij onverwachte gebeurtenissen. Beleggers zijn met name vermogende particulieren.

In de ogen van Optimix, dat eerder het beheer van het small- en midkapfonds Add Value overnam, is de combinatie die Mint biedt in Europa in vermogensbeheer nergens anders te vindenen. 

Skin in the game

Optimix, opgericht in 1983 en met €1,7 miljard onder beheer, hecht waarde aan vernieuwende financiële strategieën in Nederlands vermogensbeheer. Dat Mint Tower, zelf vier jaar geleden opgebouwd door Nederlandse ABN Amro-handelaren en market makers, ook Nederlandse jonge krachten gaat opleiden heeft daarbij geholpen.

,,We zijn er natuurlijk allereerst voor het rendement van onze klanten, maar we vinden het ook belangrijk dat de Nederlandse financiële wereld, die toch een knauw heeft gekregen, weer aan kwaliteit wint. Daar investeren we ook in. We willen de ervaring kunnen doorgeven'', zegt Wilrik Sinia, een van de vier partners in Mint Tower. De vier hebben met eigen geld voor meer dan 10% 'skin in the game' en dat maakt voor veel potentiële investeerders die rondkijken een verschil, merken zij.

Rendement bij lage volatiliteit

Mint Tower behaalde met zijn arbitragefonds sinds zijn oprichting bijna vier jaar geleden 26,8% nettorendement. Dat gebeurde bij een lage volatiliteit. ,,Het belangrijkste onderscheid met andere partijen is ons uitgangspunt dat klanten allereerst geen geld mogen verliezen. Dat kapitaalbehoud is in zeer rumoerige tijden succesvol gebleken. Het betekent dat we geen zeer grote uitschieters naar boven hebben, maar zeker niet aan de verlieskant'', aldus Voogel.

Het fonds gebruikt vooral de volatiliteit in de markt om met actief beheer rendement te boeken. Het koopt converteerbare obligaties en verkoopt de onderliggende waarde. Vooral in een markt met veel fusies en overnames leidt dat tot positieve uitschieters waar Mint Tower afgelopen jaren van heeft geprofiteerd. ,,Omdat onze strategie maar een lage directe correlatie met aandelen en obligaties heeft, gebruiken veel klanten ons naast hun portefeuilles in aandelen'', aldus Sinia. Die correlatie met aandelen bijvoorbeeld is 10%.

Sterke instroom

De laatste maanden neemt de instroom van vermogen versterkt toe, constateren Voogel en Sinia. ,,Mensen zien nog sterker dat ze zich vergist hebben in de rentestand en de ontwikkeling. Die rente zou alleen maar gaan stijgen. Maar na het laatste ECB-rentebesluit zien ze dat dit niet gebeurt en willen ze dat hun geld rendeert.''

 

Elke werkdag rond 10:00 uur het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox ontvangen? Meld u dan aan voor de DFT nieuwsbrief.