Nieuws/Financieel
912210
Financieel

'AF-KLM stelt ambitieuze doelen'

Air France-KLM heeft ambitieuze doelen gesteld in een bijzonder lastige markt. Dat concludeerde analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen donderdag.

Air France-KLM wil via kostenbesparingen en de uitbouw van Transavia de brutowinst de komende jaren met 8 tot 10 procent laten groeien. Dat doel is volgens Versteeg dit en volgend jaar wel haalbaar. Daarna wordt het echter lastiger, vooral omdat de luchtvaartmaatschappij erg afhankelijk is van de ontwikkeling van de brandstofkosten. Die beslaan ongeveer een derde van de kosten, net zoals de salarissen van het personeel. ,,En die heeft het bedrijf ook niet echt in de hand'', aldus de analist.

Air France-KLM houdt verder onverminderd last van de stevige concurrentie, zowel binnen Europa als op de langeafstandsvluchten. ,,Met dit plan houdt Air France-KLM het hoofd boven water, maar het blijft moeilijk'', concludeerde Versteeg.

Aan het Damrak werden de plannen van het Frans-Nederlandse concern goed ontvangen. Het aandeel Air France-KLM stond donderdag rond 9.30 uur 3,1 procent in de plus op 8,73 euro. De MidKap noteerde op dat moment 0,5 procent boven de slotstand van woensdag.